Αρχική

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Ελιά και θεραπευτικές ιδιότητες...


Τα πραγματικά μεγάλα ευεργετήματα του ελαιόλαδου και της ελιάς είναι πολλά.
Υπάρχουν ιστορικές ενδείξεις ότι τα φύλλα της ελιάς τα χρησιμοποιούσαν πριν τουλάχιστον 6 χιλιάδες χρόνια οι αρχαίοι λαοί της Μεσογείου κατά των μικροβίων αλλά και για την καταπολέμηση του πυρετού. Στην ιστορία των αρχαίων Αιγυπτίων αναφέρεται ότι εκχύλισμα από τα φύλλα της ελιάς το χρησιμοποιούσαν για την διατήρηση του σώματος των νεκρών (μούμιων), αφού παρεμπόδιζε την ανάπτυξη μικροοργανισμών που καταστρέφουν τις σάρκες.
Στους μετέπειτα αιώνες το εκχύλισμα των φύλλων ελιάς, βρέθηκε ότι ήταν πιο αποτελεσματικό και από το κινίνο ακόμα, κατά της ελονοσίας.

Στις τελευταίες δεκαετίες, έρευνες επιστημόνων από διάφορα κέντρα ερευνών ανά τον κόσμο, αναφέρονται στις “θαυματουργές” ιδιότητες των φύλλων ελιάς:
Επιστήμονες από τη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας έδειξαν ότι είχαν 98% επιτυχία στην καταπολέμηση διαφόρων χρόνιων μολύνσεων χρησιμοποιώντας εκχύλισμα φύλλων ελιάς, χωρίς παρενέργειες.
Άλλες έρευνες από το Ισραήλ, βρήκαν ότι, το εκχύλισμα φύλλων ελιάς ήταν αποτελεσματικό κατά του μικροβίου του στρεπτόκοκκου, κατά της χρόνιας κόπωσης, ότι ενισχύει το σύστημα άμυνας του οργανισμού (αυξάνει τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων), ενώ αναφέρεται ότι είναι και αποτελεσματικό κατά μιας σειράς σοβαρών λοιμώξεων που σχετίζονται με των AIDS.
Άλλες έρευνες του Πανεπιστημίου της Μεσσήνης της Ιταλίας δείχνουν ότι το συστατικό ολεοροπεΐνη που περιέχεται στα φύλλα της ελιάς και που είναι η πικρή αυτή ουσία των φύλλων, αυξάνει τη ροή του αίματος προς την καρδιά με το να διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, ενώ μειώνει την υψηλή πίεση του αίματος. Επίσης οι ουσίες ρουτίνης, λουτεολίνης και εσπεριδίνης μαζί με σημαντικές ποσότητες βιοφλαβονοϊδών, φυσικής βιαταμίνης C, περιέχονται στα φύλλα της ελιάς.
Μελέτες από το πανεπιστήμιο του Μιλάνου της Ιταλίας δείχνουν ότι εκχύλισμα φύλλων ελιάς, έχει αντιοξειδωτικές ικανότητες, προλαμβάνει την αρτηριοσκλήρωση και ακόμα πολλές φορές καρκίνων.
Όλα αυτά τα ευρήματα των επιστημόνων, φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις επί αιώνες γνωστές ενδείξεις σχετικά με το ελαιόλαδο, που και αυτό περιέχει σε διαφορετικές ποσότητες, μερικά από τα συστατικά των φύλλων. Το ελαιόλαδο είναι εκείνο που προσφέρει στους μεσογειακούς λαούς χαμηλότερο ποσοστό καρδιακών παθήσεων.Τώρα, τα φύλλα ελιάς φαίνεται ότι προσφέρουν νέες ελπίδες, για τόνωση του συστήματος άμυνας του οργανισμού, για την πρόληψη του καρκίνου δρώντας ως αντιοξειδωτικό, για την καλή λειτουργία της καρδιάς και επίσης είναι ασφαλές, αποτελεσματικό αντιβιοτικό, χωρίς παρενέργειες.
Γενικά τα λάδια είναι υγρά σε θερμοκρασία δωματίου γιατί περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Τα περισσότερα λάδια είναι φυτικής προέλευσης. Τέτοια λάδια είναι το φυστικέλαιο, το αραβοσιτέλαιο, το ελαιόλαδο και άλλα.
Το ελαιόλαδο είναι το πιο φυσικό λάδι από όλα τα άλλα. Η χημική του σύσταση συντελεί πολύ στην καλή ανάπτυξη και κατάσταση του ανθρώπινου οργανισμού. Έρευνες έχουν δείξει ότι κρατά σε καλή κατάσταση το κεντρικό νευρικό σύστημα μέχρι τα βαθιά γηρατειά. Έρευνες που έχουν γίνει στην Κέρκυρα και στην Κρήτη δείχνουν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν μόνο ελαιόλαδο δεν πεθαίνουν από παθήσεις καρδιάς. Αυτό συμβαίνει γιατί το ελαιόλαδο δεν αυξάνει τη χοληστερίνη στο αίμα.
Είναι το πιο γευστικό λάδι και χρησιμοποιείται για όλα τα παρασκευάσματα . Καλύτερα είναι να τρώγεται ωμό. Τα λάδια δίνουν 9 θερμίδες κατά γραμμάριο. Γι’ αυτό και προδιαθέτουν σε παχυσαρκία.
Το σπουδαιότερο για την Ελλάδα και τις μεσογειακές χώρες είναι το φυτικό ελαιόλαδο. Είναι υγρό κιτρινοπράσινο με ευχάριστη οσμή και γεύση. Βγαίνει από τους καρπούς της ελιάς με την πολτοποίησή τους και με την συμπίεση κατόπιν του πολτού. Ο καρπός συνθλίβεται προτού ωριμάσει τελείως. Η εξαγωγή του λαδιού πραγματοποιείται στα ελαιοτριβεία.
Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε βιταμίνες και αποτελεί το εκλεκτικότερο μαγειρικό έλαιο. Αποτελεί βασική τροφή του λαού μας και είναι ένα από τα σπουδαιότερα προϊόντα εξαγωγής για τη χώρα μας. Χρησιμοποιείται επίσης στην κονσερβοποίηση ψαριών καθώς και ως φωτιστικό ολικό στα καντήλια , στους πολυελαίους και στην εκτέλεση ορισμένων μυστηρίων ακόμη και στην ταφή των νεκρών. Συμβολίζει τη θεία ευσπλαχνία, τη βοήθεια του Θεού και τη θεραπεία. Το κατώτερης ποιότητας ελαιόλαδο χρησιμοποιείται στη σαπωνοποιία ή ως λιπαντικό.
Λειτουργική χρήση του ελαίου έκαναν οι προχριστιανικοί θρησκείες. Το χρησιμοποιούσαν στο άναμμα των λύχνων ή για να αλείφουν τους ασθενείς ή το πρόσφεραν σπονδή στους θεούς. Οι Εβραίοι άλειφαν με έλαιο ιερά πρόσωπα και πράγματα. Με ελαιόλαδο εξάλλου έκαιγε και η “εφταφωτή λυχνία”.
Το ελαιόλαδο συνιστάται ανεπιφύλακτα για το τηγάνισμα των τροφών λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και φυσικά αντιοξειδωτικά [α-τοκοφερόλη και πολυφαινόλες]. Γι΄ αυτό μπορεί να εκτεθεί σε πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες μέχρι να υποστεί αλλοιώσεις. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι, κατά το τηγάνισμα, το ελαιόλαδο δεν διαποτίζει την τροφή αλλά παραμένει στην επιφάνεια, σε αντίθεση με τα άλλα λίπη ή έλαια, που απορροφώνται από τις περισσότερες τροφές, κάνοντάς τις έτσι βαριές. Το ελαιόλαδο, ακόμα κι αν θερμανθεί στους 200 βαθμούς  C, διατηρεί τη χολεκκριτική και χολαγωγό ιδιότητά του και δεν έχει δυσμενείς επιδράσεις στη λειτουργία του ήπατος ή στον μεταβολισμό των λιπιδίων.
Το ελαιόλαδο, και ιδιαίτερα το παρθένο ελαιόλαδο, είναι πλούσιο σε βιταμίνες Ε και Α με αποτέλεσμα να παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στην οξείδωση. Το τυποποιημένο ελαιόλαδο διατηρείται για 12 έως 18 μήνες περίπου, αρκεί να μην έρχεται σ’ επαφή με το φως και τον αέρα και να διατηρείται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Στην περίπτωση που γίνεται προμήθεια του ελαιολάδου της χρονιάς, είναι καλό να διατηρείται σε καλά κλεισμένα, αδιαφανή και ανοξείδωτα δοχεία ή σκούρα μπουκάλια, σε δροσερό περιβάλλον [10-15ο C], μακριά από φως και μυρωδιές.
Σύμφωνα με διεθνείς συστάσεις, η καθημερινή πρόσληψη μονοακόρεστων λιπαρών οξέων πρέπει να ανέρχεται στο 10-15% της συνολικής ενέργειας. Ένα μεγάλο μέρος αυτής της ποσότητας μπορεί να δοθεί από το ελαιόλαδο χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Η ποσότητα αυτή καλύπτει κατά ένα μεγάλο μέρος τις καθημερινές μας ανάγκες σε απαραίτητα λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε.

Γράφει η
Σαββούλα Μάλλιου MD, PhD
Ειδικός Παθολόγος – Ογκολόγος
Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Μαστολογικής Εταιρείας
PREDICT

Βιβλιογραφία
  1. Guillaume Besnarda, André Bervillé, "Multiple origins for Mediterranean olive (Olea europaea L. ssp. europaea) based upon mitochondrial DNA polymorphisms", Comptes Rendus de l’Académie des Sciences—Series III—Sciences de la Vie 323:2:173–181 (February 2000)
  2.  Catherine Breton, Michel Tersac and André Bervillé, "Genetic diversity and gene flow between the wild olive (oleaster, Olea europaea L.) and the olive: several Plio-Pleistocene refuge zones in the Mediterranean basin suggested by simple sequence repeats analysis", Journal of Biogeography 33:11:1916 (November 2006)
  3. F.R. Riley, "Olive Oil Production on Bronze Age Crete: Nutritional properties, Processing methods, and Storage life of Minoan olive oil", Oxford Journal of Archaeology 21:1:63–75 (2002)
  4. Thomas F. Scanlon, "The Dispersion of Pederasty and the Athletic Revolution in sixth-century BC Greece", in Same-Sex Desire and Love in Greco-Roman Antiquity and in the Classical Tradition of the West, ed. B. C. Verstraete and V. Provencal, Harrington Park Press, 2005
  5. Nigel M. Kennell, "Most Necessary for the Bodies of Men: Olive Oil and its By-products in the Later Greek Gymnasium" in Mark Joyal (ed.), In Altum: Seventy-Five Years of Classical Studies in Newfoundland, 2001; pp119–33
  6. The phenolic compounds of olive oil: structure, biological activity and beneficial effects on human health E. Tripoli, M. Giammanco, G. Tabacchi, D. Di Majo, S. Giammanco, and Maurizio La Guardia. Nutrition Research Reviews 18, 98–112 (2005)
  7. New York Times, November 2, 2004, "Olive Oil Makers Win Approval to Make Health Claim on Label"
  8. Covas MI (March 2007). "Olive oil and the cardiovascular system". Pharmacol. Res. 55 (3): 175–86.
  9. Mayo Clinic. "Olive Oil: What are the health benefits?".
  10. Turner R, Etienne N, Alonso MG, et al. (January 2005). "Antioxidant and anti-atherogenic activities of olive oil phenolics". Int J Vitam Nutr Res 75 (1): 61–70.
  11. Carcin.oxfordjournals.org, Arief Budiyanto, Nazim U. Ahmed, An Wu, Toshinori Bito, Osamu Nikaido, Toshihiko Osawa, Masato Ueda, Masamitsu Ichihashi, "Protective effect of topically applied olive oil against photocarcinogenesis following UVB exposure of mice", Carcinogenesis, Vol. 21, No. 11, pp. 2085-2090, Nov. 2000.
  12. Mayo Clinic. "Olive Oil: Which Type Is Best?." ScienceDaily 14 August 2007. 19 November 2007
  13. Coni et al. (2001). "Protective effect of oleuropein, an olive oil biophenol, on low density lipoprotein oxidizability in rabbits".
  14. Romero C, Medina E, Vargas J, Brenes M, De Castro A (February 2007). "In vitro activity of olive oil polyphenols against Helicobacter pylori". J Agric Food Chem. 55 (3): 680–6.
    "New Potential Health Benefit Of Olive Oil For Peptic Ulcer Disease." ScienceDaily 14 February 2007
  15. Machowetz A, Poulsen HE, Gruendel S, et al. (January 2007). "Effect of olive oils on biomarkers of oxidative DNA stress in Northern and Southern Europeans". FASEB J. 21 (1): 45–52.  
  16. "New Year's Resolution No. 1: Prevent Cancer, Use Olive Oil." ScienceDaily 12 December 2006.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου