Επειδή στη μεσοθεραπεία χρησιμοποιούνται τα συνήθη φάρμακα όπως ο φυσιολογικός ορός, η ασπιρίνη, η ξυλοκαϊνη, δεν θεωρείται εναλλακτική ιατρική. Η χορήγηση των φαρμάκων γίνεται με ενδοδερμική ένεση μικρής ποσότητας φαρμάκου.
Συνήθως γίνεται μια συνεδρία ανά εβδομάδα. Η χορήγηση του φαρμακευτικού σκευάσματος γίνεται στην πάσχουσα περιοχή.
Έχουν προταθεί δύο βασικά μοντέλα δράσης:
Ο τοπικός ερεθισμός που προκαλείται από την βελόνα θεωρείται ότι προκαλεί αναλγησία με μηχανισμούς παρόμοιους μςετον βελονισμό. Μηχανισμοί όπως η ενδογενής έκκριση ενδορφινών, η αντανακλαστική τοπική αγγειοδιαστολή, η έκκριση προσταγλανδινών και η gate control theory, έχουν επίσης προταθεί.
Σύμφωνα με το δεύτερο μοντέλο με την ενδοδερμική χορήγηση των φαρμάκων επιτυγχάνεται βραδεία και παρατεταμένη αποδέσμευσή τους, στην περιοχή που πάσχει και επομένως παρατεταμένη δράση.
Οι ενδείξεις της μεσοθεραπείας είναι:
- Ρευματολογικές παθήσεις: χρησιμοποιείται επικουρικά, για την συμπτωματική αντιμετώπιση και ανακούφιση του ασθενούς
- Εκφυλιστικές παθήσεις μυοσκελετικού: η μεσοθεραπεία δεν μπορεί να θεραπεύσει την οστεοαρθρίτιδα, χρησιμοποιείται όμως με μεγάλη επιτυχία στην αντιμετώπιση των πόνων που προκαλεί
- Ριζίτιδες και Πλεξίτιδες: χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του άλγους
- Αθλητικές κακώσεις και λοιπές παθήσεις μυοσκελετικού: όπως συνδεσμικές κακώσεις, τενοντίτιδες, μυϊκές θλάσεις κ.α. Η μεσοθεραπεία μπορεί να συνδυάζεται με εφαρμογή φυσικοθεραπείας. Όπως και στις άλλες περιπτώσεις επιτρέπει τη μείωση των χορηγούμενων αντιφλεγμονVδών και της κορτιζόνης
- Αισθητικές εφαρμογές: κυτταρίτιδα, τοπικό πάχος, οίδημα φλεβικής ανεπάρκειας.
PREDICT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου