Αρχική

Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Το πόρισμα του Π.Ο.Υ για την ακτινοβολία των κινητών…


Γράφει η
Μάλλιου Σαββούλα MD, PhD
Ειδικός Παθολόγος - Ογκολόγος
Γενικός Γραμματέας της  Ελληνικής Μαστολογικής Εταιρείας
PREDICT

Πήρε μια ολόκληρη δεκαετία, έγιναν 14 συναντήσεις και αναλύσεις ανάμεσα σε 31 επιστήμονες από 14 διαφορετικές χώρες, για να ολοκληρωθεί η έρευνα της ομάδας IARC (Διεθνής Υπηρεσία για την Έρευνα στον Καρκίνο), που είναι η αρμόδια υπηρεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) για τον καρκίνο. Οι ειδικοί αυτοί προχώρησαν σε ανασκόπηση της πιθανής σύνδεσης μεταξύ του καρκίνου και της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπεται από τα κινητά τηλέφωνα και τα ραντάρ. Τα αποτελέσματα αυτά θα εκτιμηθούν από τον Π.Ο.Υ. και θα δοθούν νέες οδηγίες για τη χρήση των κινητών τηλεφώνων. Καθώς αναμένουμε την ανακοίνωση του Π.Ο.Υ., αξίζει να αναφέρουμε πως η σημαντικότερη μελέτη της IARC ανέδειξε πιθανή σχέση μεταξύ της κατάχρησης του χρόνου ομιλίας στο κινητό, δηλαδή 30 λεπτά την ημέρα για 10 χρόνια και της εμφάνισης γλοιώματος, που είναι καρκίνος του εγκεφάλου,  με αύξηση του κινδύνου κατά 40%.
Οι επιστήμονες της IARC κατέληξαν ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία της ζώνης ραδιοσυχνοτήτων που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα πρέπει να εισαχθεί στους πιθανά καρκινογόνους παράγοντες. Στην ίδια επιβλαβή κατηγορία 2Β των πιθανώς καρκινογόνων παραγόντων, ανήκουν ο μόλυβδος, οι εξατμίσεις μηχανών και το φυτοφάρμακο DDT.
Κι ενώ έχει αυξηθεί κατακόρυφα η χρήση των κινητών τηλεφώνων, αφού πλέον τα ¾ του παγκόσμιου πληθυσμού κάνουν χρήση, η ομάδα IARC τονίζει ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη την πιθανή σύνδεση καρκίνου και κινητών και να λαμβάνουμε μέτρα μείωσης της έκθεσης στην ακτινοβολία, όπως αποστολή μηνυμάτων και hands free μέχρις ότου διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες σχετικά με τη σχέση μακροπρόθεσμης και μεγάλης χρήσης των κινητών και των επιπτώσεων στην υγεία.
Οι κατηγορίες κινδύνου των διαφορετικών καρκινογόνων παραγόντων σύμφωνα με την IARC είναι οι εξής:
ΟΜΑΔΑ 1: Καρκινογόνα
ΟΜΑΔΑ 2: Δυνητικά καρκινογόνα
ΟΜΑΔΑ 2Β: Πιθανώς καρκινογόνα
ΟΜΑΔΑ 3: Παράγοντες για τους οποίους δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία σχετικά με το ότι προκαλούν καρκινογένεση
ΟΜΑΔΑ 4: Παράγοντες που πιθανότατα δεν ανήκουν στα καρκινογόνα για τον άνθρωπο
Όπως αναφέρθηκε, τα κινητά μετά την έρευνα της IARC τοποθετήθηκαν στην κατηγορία 2Β.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Robert Baan , Yann Grosse , Béatrice Lauby-Secretan , Fatiha El Ghissassi , Véronique Bouvard,  Lamia Benbrahim-Tallaa, Neela Guha, Farhad Islami, Laurent Galichet,  Kurt Straif,  on behalf of the WHO International Agency for Research on Cancer Monograph Working Group: Carcinogenicity of radiofrequency electromagnetic fields The Lancet Oncology, Volume 12, Issue 7, Pages 624 - 626, July 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου