Αρχική

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Αφήστε πίσω σας τον χρόνο…


Πίλινγκ που απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα και αλλάζουν την υφή του δέρματος, ενέσεις μπότοξ στα κινούμενα τμήματα του δέρματος, υαλορονικό οξύ ενέσιμο που απορροφάται και  γεμίζει τις ρυτίδες… Τα σύγχρονα προϊόντα κοσμητικής ιατρικής δίνουν απεριόριστες δυνατότητες και θαυμάσια αποτελέσματα…
Με ελάχιστη ταλαιπωρία οι light επεμβάσεις ξεπερνούν πολλές φορές σε επιτυχία το παραδοσιακό lifting και εξασφαλίζουν αξιόπιστες και μακράς διάρκειας αλλαγές.


Μπότοξ
Μπότοξ
Η χαρά, η λύπη, τα συναισθήματα και οι καθημερινοί μορφασμοί ταλαιπωρούν το δέρμα από τις συσπάσεις και το φθείρουν. Η λύση για τις κινήσεις αυτές είναι το μπότοξ. Το μόνο που απαιτείται είναι να μην έχει γίνει λήψη ασπιρίνης το προηγούμενο 24ωρο και η αποφυγή αλκοόλ πριν και μετά την εφαρμογή του. Στη συνέχεια για να διαρκέσει το μπότοξ όσο το δυνατόν περισσότερο, χρησιμοποιούνται καλλυντικά με συστατικά της αλλαντικής τοξίνης, όπως οι κρέμες με πολυπεπτίδια που επιδρούν στις νευρικές απολήξεις στις εξωτερικές στιβάδες του δέρματος. Με τις κρέμες αυτές το πρόσωπο παραμένει ξεκούραστο και χαλαρό για περισσότερο χρόνο.

Υαλουρονικό οξύ
Υαλουρονικό οξύ
Πολλές ουσίες χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση των ρυτίδων, αλλά το πιο διαδεδομένο είναι το υαλουρονικό οξύ, γιατί είναι βιοσυμβατό και απορροφάται τελείως από τον οργανισμό. Αυτό βέβαια εκτός από πλεονέκτημα είναι και μειονέκτημ,α αφού η τέλεια απορρόφησή του απαιτεί επανεφαρμογή σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Πριν την εφαρμογή δεν απαιτείται να ληφθεί κανένα μέτρο. Μετά την εφαρμογή πιθανόν να εμφανιστούν μικροί μώλωπες ή φλεγμονή στα σημεία των ενέσεων. Για την επούλωση αυτών χρησιμοποιούνται κρέμες με βιταμίνη Κ μετά την εφαρμογή. Η βιταμίνη Κ έχει αντιφλεγμονώδη, αιμοστατική κι επουλωτική δράση. Για την παράταση της δράσης του υαλουρονικού οξέος χρησιμοποιούνται καλλυντικά με την ίδια ουσία, που λειτουργούν σαν σφουγγάρι, συγκρατώντας τα μόρια της υγρασίας. Έτσι η επιδερμίδα αποκτά όγκο και ελαστικότητα. Άλλη μια ουσία είναι το άνυδρο υαλουρονικό οξύ που υπάρχει σε διάφορα καλλυντικά, απλώνεται στο δέρμα, διεισδύει σε αυτό, ενισχύει το υλικό που έχει ήδη ενεθεί και παρατείνεται η δράση του για άλλους 8-16 μήνες.

Χημικό πήλινγκ
Χημικό πήλινγκ
Το χημικό πήλινγκ χρησιμοποιεί ένα χημικό διάλυμα για να βελτιώσει και να λειάνει την υφή του δέρματος του προσώπου αφαιρώντας τις κατεστραμμένες, εξωτερικές του στοιβάδες. Βοηθά τα άτομα που έχουν κηλίδες ή ρυτίδες στο πρόσωπο ή ανομοιογενές χρωματικά δέρμα. Για αυτόν τον σκοπό χρησιμοποιούνται φαινόλες, τριχλωροξικό οξύ (TCA) και άλφα-υδροξυοξέα (ΑΗΑ).
Το χημικό πήλινγκ γίνεται συνήθως για αισθητικούς λόγους  και μπορεί επίσης να αφαιρέσει τυχόν προκαρκινικούς δερματικούς όγκους, να απαλύνει τις ουλές του προσώπου που οφείλονται στην ακμή ή ακόμα και να ελέγξει την ακμή.

Άλφα-υδροξυοξέα (ΑΗΑ)
Τα άλφα-υδροξυοξέα (ΑΗΑ), όπως το γλυκολικό, το γαλακτικό ή τα οξέα των φρούτων είναι οι πιο ήπιες φόρμουλες πήλινγκ και με αυτά γίνονται ελαφρά πήλινγκ. Αυτός ο τύπος πήλινγκ δίνει ένα απαλότερο, πιο λαμπερό δέρμα σε όσους δεν έχουν τον χρόνο να αναρρώσουν από ένα πήλινγκ με φαινόλες ή TCA. Τα πήλινγκ με AHA μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία των λεπτών ρυτίδων, των ξηρών περιοχών, της ανομοιογένειας στο χρώμα του δέρματος και της ακμής. Κάθε εβδομάδα ή σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα μπορούν να χρησιμοποιούνται διαφορετικές συγκεντρώσεις ΑΗΑ, για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Μπορεί επίσης να αναμιχθεί ένα άλφα-υδροξυοξύ, όπως το γλυκολικό οξύ, με ένα γαλάκτωμα ή μία κρέμα καθαρισμού σε μικρότερες συγκεντρώσεις στο πλαίσιο της καθημερινής φροντίδας του δέρματος για να βελτιωθεί η υφή του. Τα πήλινγκ με ΑΗΑ μπορεί να προκαλέσουν κάψιμο, ερυθρότητα  κι ερεθισμό. Όμως, καθώς το δέρμα προσαρμόζεται στη θεραπεία, αυτά τα προβλήματα υποχωρούν.
Το διάλυμα ΑΗΑ απλώνεται στο δέρμα, αφού αυτό έχει καθαριστεί καλά και διαρκεί 10 λεπτά. Δεν απαιτείται η χρήση αλοιφής ή άλλου καλυπτικού μετά το πήλινγκ. Ανάλογα με την ισχύ του πήλινγκ, μπορεί να χρειασθούν περιοδικές θεραπείες, μέχρι να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Για ορισμένους ασθενείς, η εφαρμογή μίας λοσιόν ή κρέμας προσώπου με βάση τα ΑΗΑ μία ή δύο φορές την ημέρα στο σπίτι θα είναι αρκετή για να επιτευχθεί ο επιθυμητός στόχος. Μπορεί να συγχορηγηθεί Retin-A ή παράγοντας λεύκανσης στο πρόγραμμα της θεραπείας που θα γίνει στο σπίτι.
Μετά από ένα πήλινγκ με ΑΗΑ, συνήθως παρουσιάζεται κάποια προσωρινή απολέπιση, ερυθρότητα και ξηρότητα του δέρματος. Σημαντική στη συνέχεια είναι η προστασία του δέρματος  από τον ήλιο μετά από τα πήλινγκ με ήπια οξέα.

Tριχλωροξικό οξύ (TCA)
Το τριχλωροξικό οξύ (TCA) μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες συγκεντρώσεις, αλλά χρησιμοποιείται κυρίως για πήλινγκ μεσαίου βάθους. Οι λεπτές επιφανειακές ρυτίδες, οι επιφανειακές κηλίδες και τα προβλήματα χρώματος θεραπεύονται συχνά με TCA. Τα αποτελέσματα του πήλινγκ με TCA συνήθως είναι λιγότερο εντυπωσιακά και όχι τόσο μακράς διάρκειας, όσο τα αποτελέσματα ενός πήλινγκ με φαινόλη. Μάλιστα, μπορεί να χρειασθούν περισσότερα του ενός πήλινγκ με TCA για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η ανάρρωση από το πήλινγκ με TCA συνήθως είναι μικρότερης διάρκειας από αυτή του πήλινγκ με φαινόλη. Με ένα πήλινγκ με TCA, το  δέρμα σας θα μπορέσει να ξαναπαράγει χρωστική ουσία. Το πήλινγκ δεν θα λευκάνει για πάντα το δέρμα. Όμως, οι ασθενείς που υποβάλλονται σε πήλινγκ με TCA, συμβουλεύονται να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο για αρκετούς μήνες μετά τη θεραπεία, για να προστατεύσουν τις νεοσχηματισμένες στοιβάδες του δέρματος. Αν και το TCA είναι πιο ήπιο από τη φαινόλη, μπορεί επίσης να προκαλέσει κάποιες ακούσιες αλλαγές στο χρώμα του δέρματος.Ένα πλήρες πήλινγκ προσώπου με TCA διαρκεί  15 λεπτά. Μπορεί να χρειασθούν 2 ή περισσότερα πήλινγκ για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα και ανάμεσα σε αυτά μπορεί να πρέπει να παρεμβληθεί διάστημα αρκετών μηνών. Ήπια πήλινγκ με TCA μπορούν να επαναληφθούν ακόμα και κάθε μήνα. Με το πήλινγκ με TCA, μπορεί να υπάρξει μέτριας έντασης δυσφορία και ήπιο οίδημα που θα υποχωρήσουν την πρώτη εβδομάδα. Σε περίπου 7-10 ημέρες, θα εμφανισθεί το νέο δέρμα το οποίο θα έχει επουλωθεί επαρκώς. Πρέπει να εξασφαλίζεται επαρκής αντηλιακή προστασία.

Μετά από φαινόλη
Η φαινόλη είναι το ισχυρότερο από τα χημικά διαλύματα και δίνει ένα βαθύ πήλινγκ. Χρησιμοποιείται κυρίως στη θεραπεία ασθενών με έντονες ρυτίδες στο πρόσωπο, κηλίδες ή σε κατεστραμμένο δέρμα από την έκθεση στον ήλιο ή σε προκαρκινικούς όγκους. Καθώς η φαινόλη μερικές φορές ανοίγει το χρώμα των περιοχών όπου τοποθετείται, το χρώμα του δέρματός σας μπορεί να είναι καθοριστικός παράγοντας για το αν αυτή είναι η κατάλληλη θεραπεία για εσάς. Η φαινόλη χρησιμοποιείται κυρίως στο πρόσωπο. Εάν χρησιμοποιηθεί στο λαιμό ή σε άλλες περιοχές του σώματος μπορεί να δημιουργηθούν ουλές. Με το πήλινγκ φαινόλης, το νέο δέρμα συχνά χάνει την ικανότητά του να παράγει χρωστική ουσία. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο το δέρμα σας θα είναι ανοιχτότερου χρώματος, αλλά ότι θα πρέπει πάντα να το προστατεύετε από τον ήλιο. Η φαινόλη μπορεί να αποτελέσει ιδιαίτερο κίνδυνο για τους ασθενείς με ιστορικό καρδιακής νόσου. Είναι επίσης πιθανό η φαινόλη να προκαλέσει κάποια ανεπιθύμητα αισθητικά αποτελέσματα, όπως ανομοιογενείς αλλαγές στο χρώμα. Ορισμένα τροποποιημένα πήλινγκ με φαινόλη είναι πιο ήπια και προτιμώνται σε ορισμένες περιπτώσεις. Για τα πήλινγκ με φαινόλη, συνήθως το δέρμα καθαρίζεται πρώτα πολύ καλά. Ύστερα, εφαρμόζεται προσεκτικά το διάλυμα φαινόλης. Μπορεί να υπάρχει ένα αίσθημα καψίματος καθώς τοποθετείται το διάλυμα πήλινγκ, αλλά αυτή η αίσθηση θα περάσει γρήγορα.Εάν έχει χρησιμοποιηθεί διάλυμα με φαινόλη,  θα καλυφθεί η θεραπευθείσα περιοχή με βαζελίνη ή αδιάβροχη κολλητική ταινία. Με τα ελαφρότερα πήλινγκ, δεν απαιτείται κάλυψη.
Ένα πλήρες πήλινγκ προσώπου με φαινόλη διαρκεί 1-2 ώρες, ενώ ένα πήλινγκ με φαινόλη σε μικρότερη περιοχή του προσώπου  μπορεί να διαρκέσει μόνο 10 ή 15 λεπτά. Συνήθως αρκεί μία μόνο θεραπεία.
Το χημικό διάλυμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλο το πρόσωπο ή σε μία μόνο περιοχή, πχ. γύρω από το στόμα, μερικές φορές σε συνδυασμό με λίφτινγκ προσώπου.
Στο τέλος ενός πήλινγκ με φαινόλη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα παχύ στρώμα βαζελίνης στη θεραπευθείσα περιοχή.
Μπορεί να δημιουργηθεί μία προστατευτική κρούστα πάνω από το νέο δέρμα. Όταν αυτή αφαιρεθεί, το δέρμα από κάτω θα έχει ένα ανοικτό ροζ χρώμα.
Μετά από ένα πήλινγκ με φαινόλη ή TCA, ο ιατρός μπορεί να χρειαστεί ένα ήπιο αναλγητικό για να ανακουφισθεί ο  πόνος. Εάν χρησιμοποιήθηκε ταινία για να καλυφθεί το πρόσωπό σας, θα αφαιρεθεί 1-2 ημέρες αργότερα. Στη θεραπευθείσα περιοχή θα σχηματισθεί κρούστα. Το πήλινγκ με TCA μπορεί επίσης να προκαλέσει οίδημα, ανάλογα με την ισχύ του πήλινγκ που χρησιμοποιήθηκε.
Σε πήλινγκ με φαινόλη, το πρόσωπο μπορεί να παρουσιάσει σημαντικό οίδημα. Μπορεί ακόμα και τα μάτια  να πρηστούν προσωρινά και να κλείσουν και πρέπει να ακολουθηθεί δίαιτα μόνο με υγρά για λίγο και αποχή από την ομιλία τις πρώτες ημέρες της ανάρρωσης.
Με το πήλινγκ φαινόλης, το νέο  δέρμα θα αρχίσει να σχηματίζεται σε περίπου 7-10 ημέρες. Το δέρμα σας θα είναι πολύ κόκκινο στην αρχή και σταδιακά θα ξεθωριάσει σε ένα ροζ χρώμα τις επόμενες εβδομάδες ως μήνες. Σε αυτό το διάστημα, είναι πολύ σημαντικό η χρήση αντηλιακής προστασίας, διαφορετικά μπορεί να εμφανισθούν κηλίδες ή δυσχρωμίες. Περίπου 2 εβδομάδες μετά τη θεραπεία, γίνεται επανένταξη στις συνήθεις δραστηριότητες. Απαραίτητη μπορεί να είναι η χρήση στην αρχή make up. Μετά την επούλωση, το δέρμα έχει πιο ανοιχτό χρώμα, είναι πιο σφριγηλό, λείο και με πιο νεανική όψη. Τα αποτελέσματά θα έχουν διάρκεια, πάντα λαμβάνοντας μέτρα προστασίας από τον ήλιο.

 Όλα τα χημικά πήλινγκ εμπεριέχουν κάποιον βαθμό επικινδυνότητας. Το χημικό πήλινγκ είναι συνήθως ασφαλής διαδικασία όταν γίνεται από ειδικευμένο. Σπάνια, μπορεί να συμβεί λοίμωξη και σχηματισμός ουλών.
Το χημικό πήλινγκ είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τη θεραπεία των λεπτών ρυτίδων στα μάγουλα, το μέτωπο και γύρω από τα μάτια, καθώς και των κάθετων ρυτίδων γύρω από το στόμα..
Πριν την εφαρμογή του πήλινγκ, εάν έχετε ιστορικό έρπητα, θα πρέπει να ενημερώσετε τον ιατρό σας . Τα χημικά πήλινγκ συνήθως δεν καλύπτονται από την ιατρική ασφάλιση εκτός εάν γίνονται για λόγους ασθενείας.

Η προετοιμασία για το χημικό πήλινγκ, περιλαμβάνει τη χορήγηση Retin A που περιέχει Βιταμίνη Α, για προ-θεραπεία του δέρματος. Αυτό λεπταίνει την επιφανειακή στοιβάδα του δέρματος, επιτρέποντας στο διάλυμα TCA να εισχωρήσει πιο βαθιά και ομοιογενώς. Εναλλακτικά εφαρμόζεται μία κρέμα με ΑΗΑ. Η υδροκινόνη, ένας παράγοντας λεύκανσης, χρησιμοποιείται μερικές φορές σε συνδυασμό με Retin-A ή προ-θεραπεία με ΑΗΑ, ιδιαίτερα αν υπάρχουν κηλίδες στο δέρμα ή προβλήματα δυσχρωμίας. Μπορεί το στάδιο προ-θεραπείας  να διαρκέσει έναν μήνα ή περισσότερο, σε πήλινγκ με ΑΗΑ ή επιφανειακό πήλινγκ με TCA. Δεν απαιτείται αναισθησία για το πήλινγκ με φαινόλη ή TCA καθώς το χημικό διάλυμα λειτουργεί ως αναισθητικό. Όμως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί νάρκωση πριν και κατά τη διάρκεια της επέμβασης για όσους δεν είναι χαλαροί. Δεν απαιτείται αναισθησία για τα πήλινγκ με ΑΗΑ καθώς προκαλούν μόνο μία ελαφρά αίσθηση καψίματος κατά την εφαρμογή.

Για την υποστήριξη του δέρματος και την προφύλαξη του λίπους και την αναστολή επανεμφάνισης ρυτίδων, απαραίτητα κρίνονται τα συμπληρώματα διατροφής με γλουταμίνη και γλυκίνη που είναι δύο αμινοξέα απαραίτητα για τη διατήρηση των λειτουργιών του δέρματος σε φυσιολογικά επίπεδα.


 PREDICT

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Kylie J. Peterson 2009 Hyaluronic Acid Filler Injections: Captique
  2. www.femme.gr/skin-care/rtm 
  3. www.iator.gr/antigitans/rtm 
  4. Μεγάλη Ιατρική Εγκυκλοπαίδεια - Εκδόσεις Χρυσός Τύπος 
  5. Μουλοπούλου - Καρακίτσου Κ., Ρηγόπουλος Δ., Στρατηγός Ι.Δ., Καλλυντικά: Συστατικά και εφαρμογές Εκδόσεις Βήτα Medical Acts, Β' Έκδοση 1998 
  6. Κατσιμπούλας Β., Συμεωνίδου Σ. , Ανανέωση της επιδερμίδας με laser και χημικά peelings, Αθήνα 1998 
  7. archondakisbooks.snn.gr/neagiapanta.htm -ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟ ΟΞΥ. ΑΗΑ. ΜΗ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου