Αρχική

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Πρόωρη εκσπερμάτιση… Εγωισμός ή σεξουαλικό πρόβλημα;

Για να έχει ένας άνδρας πρόωρη εκσπερμάτιση, πρέπει να εμφανίζει ακούσια, εκσπερμάτιση μέσα στο πρώτο λεπτό της επαφής. Πρόωρη από μερικούς θεωρείται και η εκσπερμάτιση που γίνεται νωρίτερα από την επιθυμία των συντρόφων.
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί ορισμοί της πρόωρης εκσπερμάτωσης:
  • Ενδοκολπικός χρόνος  εκσπερμάτισης (IELT): ο μέσος χρόνος από την έναρξη της κολπικής διείσδυσης έως ότου γίνει η εκσπερμάτωση, είναι μικρότερη από 1-2 λεπτά.
  • Έλλειψη ελέγχου: η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι ακούσια.
  • Κινδύνου: η πρόωρη εκσπερμάτωση είναι αποτέλεσμα της σεξουαλικής ή συναισθηματικής ευεξίας.
Κριτήρια αποκλεισμού: η πρόωρη εκσπερμάτωση δεν πρέπει να προκαλείται από τη σεξουαλική αποχή, τις καινούριες συντρόφους, τις νέες σεξουαλικές καταστάσεις, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά ή φάρμακα.
Η επίπτωση  της πρόωρης εκσπερμάτωσης σε σεξουαλικά ενεργούς άνδρες είναι περίπου 20%, αυτό ποικίλλει μεταξύ των μελετών και λόγω των διαφορετικών ορισμών της πρόωρης εκσπερμάτωσης το ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ 20-50%. Η πρόωρη εκσπερμάτωση είναι εξίσου παρούσα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Αίτια της πρόωρης εκσπερμάτωσης
Ψυχογενή αίτια:
Άγχος, κακή επικοινωνία με την σύντροφο, η έλλειψη τεχνικών εκσπερμάτισης ή ψυχολογικές αιτίες.
Φυσικές αιτίες:
Υπερευαισθησία του πέους, 5-υδροξυτρυπταμίνης (5-HT) υποδοχείς υπερ-ή hyposensitivity (ανάλογα με τον υποτύπο του υποδοχέα), στυτική δυσλειτουργία .
Κυρίως τα αίτια είναι ψυχολογικά. Το άγχος απόδοσης και η έλλειψη σεξουαλικής παιδείας κάνουν τον άνδρα να πιστεύει πως πρέπει να έχει τρομερές επιδόσεις. Επιπλέον τα νέα αγόρια έχουν τις πρώτες τους σεξουαλικές επαφές σε μη ευνοϊκές συνθήκες, όπως στο σπίτι με τους γονείς στο διπλανό δωμάτιο, στο αυτοκίνητο κ. αλλού κι έτσι η γρήγορη εκσπερμάτιση λόγω του άγχους είναι επιθυμητή, αλλά γίνεται και συνήθεια. Στο μέλλον ο άνδρας δεν μπορεί, λόγω της συνήθειας να ελέγξει την εκσπερμάτισή του. Οι συνθήκες διαβίωσης, το άγχος και οι συχνές αλλαγές συντρόφων είναι μερικές άλλες αιτίες που επισπεύδουν την ερωτική επαφή. Συνήθως οι άντρες που πάσχουν από πρόωρη εκσπερμάτιση είναι πρόθυμοι να προσφέρουν ευχαρίστηση στη σύντροφό τους. Γι’ αυτό μια καλή πρόταση θα ήταν να ζητήσει η γυναίκα άλλα πράγματα που την ευχαριστούν πριν την διείσδυση. Αλλά σημασία δεν έχει περισσότερο η διάρκεια,  αλλά η ποιότητα… Λέμε ήταν λίγο αλλά καλοοό…  

Θεραπεία

Stop-Πιέστε Μέθοδος [Masters και Johnson, 1970]:
Η σεξουαλική διέγερση μειώνεται λίγο πριν την εκσπερμάτωση με τη συμπίεση του πέους στη βάλανο, έως ότου η σεξουαλική διέγερση μειώνεται. Στη συνέχεια, η σεξουαλική διέγερση συνεχίζεται.
Stop-Παύση Μέθοδος [Kaplan 1983]:
Λίγο πριν από την εκσπερμάτωση, η σεξουαλική διέγερση είναι σε παύση, έως ότου η μειωμένη σεξουαλική διέγερση επιτρέπει περαιτέρω διέγερση χωρίς εκσπερμάτωση.
Τοπική θεραπεία της πρόωρης εκσπερμάτωσης:
Απευαισθητοποιήση του πέους στη βάλανο έχει επιτευχθεί με  προφυλακτικά και αλοιφές με τοπικά αναισθητικά (όπως η λιδοκαΐνη).
Φαρμακευτική θεραπεία της πρόωρης εκσπερμάτωσης
Η φαρμακευτική θεραπεία της πρόωρης εκσπερμάτωσης είναι δυνατή με τους αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης χρήση (SSRIs) και τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά. Από το 2009, η Dapoxetine ( βραχείας δράσης SSRI) έλαβε έγκριση για τη θεραπεία της πρόωρης εκσπερμάτωσης.
Dapoxetine:
Dapoxetine είναι ένας βραχείας δράσης εκλεκτικός αναστολέας επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SSRI) , που χρησιμοποιείται για θεραπεία. Μια δόση 30 mg θα ληφθεί 1-3 ώρες πριν από την προγραμματισμένη σεξουαλική δραστηριότητα. Η Dapoxetine θα πρέπει να λαμβάνεται μόνο μία φορά την ημέρα. Στην περίπτωση της αναποτελεσματικότητας αν δεν υπάρχουν παρενέργειες, η δόση μπορεί να αυξηθεί στα 60 mg..
Η παροξετίνη:
Η παροξετίνη είναι ένα μακράς δράσης SSRI. . Δοσολογία 20-40 mg ημερησίως. Η έναρξη της δράσης αρχίζει μετά από 1-2 εβδομάδες.
Η φλουοξετίνη:
Η φλουοξετίνη είναι ένα μακράς δράσης SSRI.  Δοσολογία 20-40 mg ημερησίως. Η έναρξη της δράσης αρχίζει μετά από 1-2 εβδομάδες.
Κλομιπραμίνη:
Τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά μπορεί να χρησιμοποιηθούν. Η δοσολογία είναι 10-50 mg  και λαμβάνεται πέντε ώρες πριν τη σεξουαλική επαφή.
Αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης:
Οι PDE 5-αναστολείς ενδείκνυται για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας, η οποία μπορεί επίσης να είναι η αιτία για την πρόωρη εκσπερμάτωση. Οι PDE 5-αναστολείς χρησιμοποιούνται επίσης, σε συνδυασμό με SSRIs .

Βιβλιογραφία
  1. SE Althof. Prevalence, characteristics and implications of premature ejaculation/rapid ejaculation. J Urol , 175 (3 Pt 1): 842–848, Mar 2006.
  2. DK Montague, J. Jarow, GA Broderick, RR Dmochowski, JPW Heaton, TF Lue, A. Nehra, ID Sharlip, und AUAEDGU Panel. Aua guideline on the pharmacologic management of premature ejaculation. J Urol , 172 (1): 290–294, Jul 2004.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου