Αρχική

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Καρπούζι, ο πρωταγωνιστής του καλοκαιριού….

Το καρπούζι περιέχει λίγες θερμίδες 30 ανά 100gr, υδατάνθρακες 7,6gr, πολλές φυτικές ίνες και πολλά θρεπτικά συστατικά. Οι σύγχρονες έρευνες έχουν δείξει ότι το καρπούζι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β6, C, λυκοπένιο, κάλιο και φυτικές ίνες. 
Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για την υγεία των ματιών, για τη νυκτερινή όραση και παράλληλα ενδυναμώνει τα λεμφοκύτταρα του οργανισμού μας που καταπολεμούν τις μολύνσεις. 
Η βιταμίνη Β6 συμβάλλει στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο όπως η σεροτονίνη, η μελατονίνη και η ντοπαμίνη. Οι ουσίες αυτές έχουν καθοριστικό ρόλο σε πολλές νευρικές λειτουργίες, βοηθούν στην αντιμετώπιση του άγχους, της φοβίας ή του πανικού και γενικά συμβάλλουν στο να αισθανόμαστε καλά.
Η βιταμίνη C βοηθά το αμυντικό σύστημα του οργανισμού για να καταπολεμά καλύτερα τις μολύνσεις, προστατεύει από τις αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες επιταχύνουν τους μηχανισμούς γήρανσης.
Επίσης το καρπούζι είναι πλούσιο σε κάλιο, το οποίο συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της πίεσης.
Οι φυτικές ίνες βοηθούν εναντίον της δυσκοιλιότητας και συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και ιδιαίτερα του ορθού.
Το λυκοπένιο είναι η ουσία που δίνει το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα στις ντομάτες, το καρπούζι και σε πολλά άλλα λαχανικά και φρούτα κόκκινου χρώματος. Φαίνεται ότι το λυκοπένιο μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη και έχει ευεργετικές δράσεις στο καρδιακό και αγγειακό σύστημα.
Το λυκοπένιο έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές δράσεις. Εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που δημιουργούνται κατά το φυσιολογικό μεταβολισμό των κυττάρων.
Το καρπούζι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε λυκοπένιο. Φυσικά υπάρχουν καρπούζια που δεν είναι κόκκινα. Αυτά, παρά το γεγονός ότι έχουν την ίδια γεύση όπως το κόκκινο καρπούζι, εντούτοις δεν περιέχουν λυκοπένιο.
Το λυκοπένιο που περιέχεται στο καρπούζι είναι βιολογικά περισσότερο διαθέσιμο για τον οργανισμό μας σε σύγκριση με εκείνο που περιέχεται στη ντομάτα. Η ντομάτα για να απελευθερώσει καλύτερα το λυκοπένιο που περιέχει, είναι προτιμότερο να μαγειρευτεί.
Οι μαγειρεμένες ντομάτες προσφέρουν περισσότερο λυκοπένιο παρά οι ωμές. Το καρπούζι αντίθετα, προσφέρει όπως είναι, χωρίς καμιά επεξεργασία, το λυκοπένιο του. Ο οργανισμός μας μπορεί να αντλήσει ισοδύναμες ποσότητες λυκοπενίου από τις μαγειρεμένες ντομάτες και από το καρπούζι.
 Η περιεκτικότητα του σε σάκχαρα και θερμίδες είναι χαμηλή, ενώ δεν περιέχει καθόλου λίπη ή χοληστερόλη.

Καρπούζι με λευκό τυρί
Το καρπούζι υπάρχει σε ιστορικές αναφορές από το 2.500 π.Χ. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το κατανάλωναν, ως φρούτο αλλά παράλληλα το μετέφεραν μαζί τους σαν μια επιπρόσθετη αποθήκη νερού. Έχει υψηλή περιεκτικότητα νερού, σε ποσοστό 90%. Βοηθά στην ήπια υπέρταση… Και το κυριότερο μπορεί να συνδυαστεί με λευκό τυρί και ταυτίζεται απόλυτα με τα ελληνικά καλοκαίρια… Γι’ αυτό απόλαυσε το καλοκαίρι ανέμελα, τρώγοντας καρπούζι…
PREDICT

Βιβλιογραφία
  1. North Carolina State University: Watermelon breeding
  2. Blomberg, Marina (June 10, 2004). "In Season: Savory Summer Fruits." The Gainesville Sun. Retrieved Jul. 17, 2005.
  3. "An African Native of World Popularity." Texas A&M University Aggie Horticulture website. Retrieved Jul. 17, 2005.
  4. Motes, J.E.; Damicone, John; Roberts, Warren; Duthie, Jim; Edelson, Jonathan. "Watermelon Production." Oklahoma Cooperative Extension Service. Retrieved Jul. 17, 2005.
  5. "Watermelon." The George Mateljan Foundation for The World's Healthiest Foods. Retrieved Jul. 28, 2005.
  6.  "Watermelon History." National Watermelon Promotion Board website. Retrieved Jul. 17, 2005.
  7. Wolford, Ron and Banks, Drusilla. "Watch Your Garden Grow: Watermelon." University of Illinois Extension. Retrieved Jul. 17, 2005.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου