Αρχική

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Καμπύλη σαχκάρου ή δοκιμασία ανοχής της γλυκόζης



Γράφει η
Σαββούλα Μάλλιου MD, PhD
Παθολόγος-Όγκολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Γ.Γ.Ελληνικής Μαστολογικής Εταιρείας
PREDICT

Η δοκιμασία ανοχής της γλυκόζης χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν αμφιβολίες για τη διάγνωση του διαβήτη και γίνεται ως εξής:
- Ο ασθενής πάει στο μικροβιολογικό εργαστήριο το πρωί, νηστικό έχοντας πιει μόνο νερό. Τις προηγούμενες 3 μέρες έχει κάνει ελεύθερη διατροφή έτσι ώστε να πάρει αρκετούς υδατάνθρακες και το πάγκρεας να έχει λειτουργήσει καλά, για να μπορέσει να ανταποκριθεί όσο γίνεται καλύτερα στη δοκιμασία.
Προετοιμασία για την εξέταση:
• Ακολουθείστε μία κανονική διατροφή με περισσότερους από 150g υδατάνθρακες ημερησίως κατά την διάρκεια των 3 προηγούμενων ημερών προ της εξέτασης.
• Αποφύγετε την λήψη αλκοόλ και την έντονη σωματική άσκηση ή εργασία κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.
• Η εξέταση γίνεται πρωινές ώρες (8 πμ - 10 πμ) μετά από 10-16 ώρες νηστείας (μην τρώτε και μην πίνετε τίποτα τις ώρες αυτές, ούτε τσίχλες, ούτε καραμέλες, τσάι ή καφέ, επιτρέπονται μόνο λίγες γουλιές νερό).
• Μην εκτελείτε την εξέταση εάν είστε άρρωστος, έντονα αγχωμένος, χειρουργηθήκατε πρόσφατα, έχετε κάποιο πρόσφατο τραυματισμό ή είστε κατακεκλιμένος λόγω χρόνιων νοσημάτων.
• Ενημερώστε και ρωτήστε τον ιατρό σας εάν λαμβάνεται κάποια φαρμακευτική αγωγή {π.χ αντιυπερτασικά (διουρητικά, β-αποκλειστές), στεροειδή, ορμόνες, αντισυλληπτικά, ασπιρίνη και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, υπογλυκαιμικά, ψυχιατρικά φάρμακα κ.α.} γιατί πιθανότατα είναι αναγκαία η διακοπή τους για τουλάχιστον 3 ημέρες πριν την εξέταση.

- Στο εργαστήριο παίρνουν μια μικρή ποσότητα αίματος από τη φλέβα για έλεγχο του σακχάρου.
- Ο εξεταζόμενος πίνει ένα ποτήρι νερό, μέσα στο οποίο έχουν διαλυθεί 75g άνυδρης γλυκόζης που είναι μια σκόνη γλυκόζης που μπορεί να πάρει ο εξεταζόμενος και από το φαρμακείο. Η κατάποση της γλυκόζης πρέπει να γίνει μέσα σε 5-10 λεπτά.
- Ακολουθούν 2 ώρες, κατά τις οποίες ο εξεταζόμενος πρέπει να παραμείνει καθιστός σε μια καρέκλα, να μην καπνίσει και να μη φάει τίποτα.
- Στις 2 ώρες γίνεται άλλη μια αιμοληψία για δούμε τις τιμές του σακχάρου.
Φυσιολογικά, το σάκχαρο στις 2 ώρες πρέπει να είναι κάτω από 140 mg/dl.
Η διάγνωση του διαβήτη μπαίνει αν το σάκχαρο έχει φτάσει (ή ξεπεράσει) τα 200 mg/dl.
Οι ενδιάμεσες τιμές χαρακτηρίζονται ως «διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη».
Με τον όρο «προ-διαβήτης» χαρακτηρίζονται δύο καταστάσεις που συνοδεύονται από αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης διαβήτη μελλοντικά. Αυτές οι καταστάσεις είναι:
- Διαταραγμένη γλυκόζη νηστείας (IFG - Impaired Fasting Glucose). Ορίζεται ως πρωινό σάκχαρο 100-125 mg/dl (νήστης). Κάτω από 100 είναι το φυσιολογικό, ενώ από 126 και πάνω είναι διαβήτης.
- Διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη (IGT - Impaired Glucose Tolerance). Βρίσκεται με τη δοκιμασία ανοχής της γλυκόζης και ορίζεται ως σάκχαρο στις 2 ώρες 140-199 mg/dl. Κάτω από 140 είναι το φυσιολογικό, ενώ πάνω από 200 είναι διαβήτης.
Πρόσφατα, η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία (ADA) συμπεριέλαβε σε αυτήν την κατηγορία αυξημένου κινδύνου για ανάπτυξη διαβήτη και όσα μη διαβητικά άτομα έχουν γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη μεταξύ 5,7% και 6,4%. Η εξέταση της γλυκοζιλιωμένης αιμοσφαιρίνης μας δείχνει αξιόπιστα τα επίπεδα του σακχάρου μας κατά το τελευταίο δίμηνο ή τρίμηνο, με μια μόνο αιμοληψία. Αν υπάρχει λόγος πιο εξειδικευμένες εξετάσεις όπως η μέτρηση της μικροαλβουμίνης ούρων 24ωρου, ή της ινσουλίνης, θα αποσαφηνίσουν την κατάσταση της υγείας μας.
Από τη στιγμή που θα διαπιστωθεί κάποιο από τα παραπάνω, θα πρέπει να υπάρχει τακτικότερος έλεγχος, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο ή το 6/μηνο. Οι καταστάσεις αυτές δεν είναι μόνιμες. Συνήθως μπορούν και πρέπει να υποχωρήσουν, κυρίως με σωστή δίαιτα, απώλεια βάρους και συστηματικό πρόγραμμα άσκησης, έτσι ώστε να μην εκδηλωθεί σύντομα σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ.
Οι φυσιολογικές τιμές μετά από χορήγηση 100 γραμμαρίων γλυκόζης, είναι
γλυκόζη νηστείας : 95 mg/dL

γλυκόζη σε 1 ώρα :180 mg/dL

γλυκόζη σε 2 ώρες:155 mg/dL

γλυκόζη σε 3 ώρες:140 mg/dL

Οι φυσιολογικές τιμές καμπύλης σακχάρου μετά από χορήγηση 75 γραμμαρίων γλυκόζης, είναι
Νηστείας: 60-110 mg/dL

30 λεπτά μετά: 100-180 mg/dL

60 λεπτά μετά: 120-180 mg/dL

120 λεπτά μετά: 70-130 mg/dL

180 λεπτά μετά: 60-120 mg/dL

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου