Αρχική

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Φάρμακα με βάση τη δραστική ουσία

 
Σήμερα ξεκινά να εφαρμόζεται η υποχρεωτική συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία και όχι την εμπορική ονομασία για 10 κατηγορίες φαρμάκων.
Το πολυσυζητημένο μέτρο βάση του οποίου οι γιατροί θα πρέπει να γράφουν φάρμακα με βάση τη δραστική ουσία και όχι την εμπορική ονομασία, ξεκινά την πιλοτική του εφαρμογή.
Η έναρξη γίνεται με 10 βασικές κατηγορίες φαρμάκων που αφορούν και 10 αντίστοιχες ασθένειες οι οποίες αυξάνουν κατακόρυφα και τη φαρμακευτική δαπάνη. Πρόκειται κυρίως για αντιβιοτικά, φάρμακα για την καρδιά, το διαβήτη αλλά και άλλες κατηγορίες που εκτοξεύουν την ετήσια δαπάνη.
Η λίστα καταρτίσθηκε από ειδική ομάδα του ΕΟΦ.
Οι ασθενείς με τη συνταγή που θα παίρνουν από το γιατρό θα πηγαίνουν στο φαρμακοποιό  και εκείνος θα αποφασίζει πιο είναι το φθηνότερο της κατηγορίας ώστε και να το διαθέσει.
Οι συνταγές των φαρμάκων για 10 βασικές κατηγορίες θα αναγράφουν από δω και πέρα τα εξής:
-OMEPRAZOLE
-CLARITHROMYCIN
-CIPROFROXACIN
-LANSOPRAZOLE
-CEFUROXIME ACETIL
-CETIRIZINE
-AZITHROMYCIN
-CEFBROZIL
-MELOXICAM
-FLUCONAZOLE
Το ζήτημα είναι πάντως τι θα γίνει αν «ξεφύγει» η φαρμακευτική δαπάνη, καθώς ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει προειδοποιήσει πως σε περίπτωση που δεν τηρηθούν οι αριθμοί που έχουν ορισθεί ως στόχος της φαρμακευτικής δαπάνης, θα επιβάλλει το μέτρο της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία σε όλες τις κατηγορίες φαρμάκων.
Σύμφωνα με τη συμφωνία που έχει γίνει με την τρόικα, η ετήσια φαρμακευτική δαπάνη δε θα πρέπει να ξεπεράσει τα 2,88 δις από περίπου 4,1 δις που ήταν στο παρελθόν. Γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να καταναλώνουμε φάρμακα έως 240 εκατ. ευρώ μηνιαίως.
Ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας αντιδρά και μιλά για επικίνδυνη θεραπευτική πολιτική για τους ασθενείς και καλεί όλα τα μέλη του να προχωρήσουν σε μια ιδιόμορφη κινητοποίηση.
 Συγκεκριμένα ο ΙΣΑ υπογραμμίζει προς τα μέλη του να πράττουν από εδώ και πέρα τα εξής:
"Από 1 Απριλίου 2012''
1) καλεί όλα τα μέλη του, να αναλάβουν την ιατρική τους ευθύνη και για τις δέκα αυτές ουσίες να συνταγογραφούν, παράλληλα με τη δραστική ουσία και το σκεύασμα σε παρένθεση, το οποίο κρίνουν καταλληλότερο για τον κάθε ασθενή τους.
2) προτείνει, ο θεράπων γιατρός να αναγράφει με ερυθρό στυλό, σε κάθε ηλεκτρονική συνταγή που εκτυπώνει και σφραγίζει, τη φράση: «αλλαγή της ιατρικής συνταγής  επισύρει ποινικές ευθύνες». Επίσης, καλεί τους ιατρούς να τυπώσουν σφραγιδάκι με την ανωτέρω φράση, με το οποίο θα σφραγίζουν τη συνταγή που χορηγούν, από 1η Απριλίου για τις δέκα πρώτες δραστικές ουσίες και από 1η Ιουνίου για όλες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου