Αρχική

Κυριακή, 8 Απριλίου 2012

Μοναξιά και καρκίνοςΗ μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση αυξάνουν την πιθανότητα για επιθετική ανάπτυξη του καρκίνου.
Aυτό δείχνουν τα νέα επιστημονικά στοιχεία αμερικανικής έρευνας υπό την ερευνήτρια Γκρέτσεν Χέρμες του πανεπιστημίου του Γιέιλ, που βασίστηκε σε πειράματα σε τρωκτικά και δείχνει με ποιο τρόπο οι κοινωνικές και ψυχικές συνθήκες ζωής μπορούν να επηρεάσουν τη σωματική υγεία.
Τα τρωκτικά, τα οποία κρατήθηκαν σκοπίμως σε μοναξιά από τους επιστήμονες, ανέπτυξαν 84 φορές πιο επιθετικούς και θανατηφόρους καρκινικούς όγκους σε σχέση με τους αρουραίους που ζούσαν ομαδικά. Οι απομονωμένοι αρουραίοι είχαν επίσης αυξημένα επίπεδα της ορμόνης του στρες και χρειάζονταν πολύ περισσότερο χρόνο, για να ανακάμψουν μετά από μια δύσκολη κατάσταση.
Οι ερευνητές απέδωσαν το πρόβλημα που δημιουργεί η μοναξιά, στο διαφορετικό επίπεδο στρες που γεννά, και δήλωσαν ότι κάτι ανάλογο ισχύει και στους ανθρώπους πιθανότατα. Όμως, άλλοι ειδικοί σε ζητήματα καρκίνου τόνισαν ότι χρειάζονται και άλλες έρευνες, προκειμένου να αποδειχθεί μια τέτοια σχέση μοναξιάς - καρκίνου και στους ανθρώπους.
Οι γιατροί ήδη γνωρίζουν ότι οι καρκινοπαθείς που υποφέρουν από κατάθλιψη (και η μοναξιά συμβάλλει συνήθως σε αυτό) τείνουν να εξελίσσονται χειρότερα. 
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η κοινωνική υποστήριξη μπορεί να βελτιώσει την εξέλιξη της υγείας σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού. 
Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η απομόνωση και το άγχος τριπλασιάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στήθους σε πειραματόζωα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου