Αρχική

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Ηλεκτρομαγνητικά πεδία και καρκίνος ήπατος



Νέα αντικαρκινική θεραπεία με τη χρήση χαμηλής έντασης ηλεκτρομαγνητικών πεδίων.
Η νέα τεχνική πέτυχε να συρρικνώσει τους όγκους σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο στο ήπαρ.
Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ελβετία και τη Βραζιλία, με επικεφαλής τον καθηγητή B Pasche, του πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο βρετανικό περιοδικό για θέματα καρκίνου «British Journal of Cancer». Η νέα μέθοδος μελλοντικά μπορεί να αποτελέσει μια νέα θεραπευτική τεχνική.
Οι ασθενείς κρατούν μέσα στο στόμα τους μια κεραία σε σχήμα κουταλιού, η οποία μεταδίδει χαμηλά ηλεκτρομαγνητικά πεδία στο σώμα τους. Η θεραπεία, με συχνότητα τρεις φορές τη μέρα, πέτυχε να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής των ασθενών με προχωρημένο καρκίνο του ήπατος, καθώς οι όγκοι σμικρύνθηκαν, ενώ τα πέριξ υγιή κύτταρα δεν επηρεάστηκαν αρνητικά.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η νέα μέθοδος είναι καλά ανεκτή για μεγάλες χρονικές περιόδους και μπορεί να συνδυαστεί με άλλες αντικαρκινικές θεραπείες. Το (FDA) ενέκρινε την έγκριση για τη διενέργεια κλινικών δοκιμών σε μεγάλες ομάδες ασθενών.
Το 2009, ο Πάσκε και οι συνεργάτες του είχαν δημοσιεύσει μελέτη στο περιοδικό πειραματικών και κλινικών αντικαρκινικών ερευνών «Journal of Experimental and Clinical Research», που έδειχνε ότι τα χαμηλού επιπέδου ηλεκτρομαγνητικά πεδία σε συγκεκριμένες συχνότητες (0,1 Hz έως 114 KHz) «φρέναραν» την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων σε ορισμένους ασθενείς. Διαφορετικά είδη καρκίνου ανταποκρίνονταν σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία διαφορετικών συχνοτήτων.
Ο ακριβής βιολογικός μηχανισμός που εξηγεί αυτές τις παρατηρήσεις, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός. Μία εκτίμηση είναι ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία παρεμβαίνουν και τροποποιούν τη δραστηριότητα των γονιδίων των καρκινικών κυττάρων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό έχει ως συνέπεια να «μπλοκάρεται» η διαίρεση και ο πολλαπλασιασμός αυτών των κυττάρων, με αποτέλεσμα να σταματά η ανάπτυξη του όγκου και να συρρικνώνεται σταδιακά.
Η νέα τεχνική θα αξιοποιηθεί μελλοντικά, εκτός από τους όγκους στο ήπαρ, για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού και πιθανώς άλλων μορφών της νόσου. Οι ερευνητές τόνισαν πάντως ότι στα πειράματά τους η ένταση των πεδίων ακτινοβολίας είναι 100 έως 1.000 φορές χαμηλότερη από αυτή ενός κινητού τηλεφώνου.
Βιβλιογραφία
FP Costa, A C de Oliveira, R Meirelles, M C C Machado, T Zanesco, R Surjan, M C Chammas, M de Souza Rocha, D Morgan, A Cantor, J Zimmerman5, I Brezovich, N Kuster, A Barbault and B Pasche,Treatment of advanced hepatocellular carcinoma with very low levels of amplitude-modulated electromagnetic fields, 6 July 2011; British Journal of Cancer 105, 640–648.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου