Αρχική

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Θεραπεία καρκίνου με χρήση λέιζερ


Θεραπεία του καρκίνου του λάρυγγα χωρίς ακρωτηριαστικές επεμβάσεις, όπως η λαρυγγεκτομή, επιτυγχάνεται με τη χρήση των λέιζερ. 
Πρόκειται για μία μέθοδο με την οποία επιτυγχάνεται μία ταχεία και πολύ καλή εκρίζωση του καρκίνου του λάρυγγα, χωρίς πολλές επιπλοκές και χωρίς να απαιτείται μεγάλη παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο.
Μέχρι πρόσφατα, η θεραπεία ήταν η ολική λαρυγγεκτομή, η οποία είναι μια ριζική ακρωτηριαστική επέμβαση. Μετά από αυτή την επέμβαση ο ασθενής τις περισσότερες φορές έχανε τη φωνή του.
Σήμερα όμως με τα λέιζερ γίνεται η εκρίζωση του καρκίνου του λάρυγγα χωρίς ο ασθενής να χάσει τη φωνή του. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται ανάλογα με τον ιστολογικό τύπο του όγκου, τη σταδιοποίησή του και εφόσον ο καρκίνος είναι εντός των ορίων του λάρυγγα. 
Ο καρκίνος του λάρυγγα είναι συχνός και αποτελεί μία από τις πρώτες αιτίες θανάτου από την πλευρά των ωτορινολαρυγγολογικών παθήσεων. Πλήττει κυρίως άντρες και για την εμφάνισή του ενοχοποιούνται το κάπνισμα και η γαστροοισοφαγική και η λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση.
Οι άρρωστοι έρχονται στους γιατρούς σε ένα στάδιο που δεν μπορούν να κάνουν τίποτα πέρα από παρηγορητική αγωγή. Αυτό γίνεται επειδή υπάρχουν συμπτώματα στα οποία οι περισσότεροι άρρωστοι δεν δίνουν τη δέουσα σημασία.
Σε περίπτωση επιμένουσας βραχνάδας στη φωνή για 15 ημέρες η οποία δεν υποχωρεί στη συνήθη θεραπευτική αγωγή ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφτεί λαρυγγολόγο για να κάνει ενδοσκόπηση του λάρυγγα.
Η λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση,  είναι η παρουσία όξινου γαστρικού υγρού στον λαρυγγοφάρυγγα. Πολλοί άνθρωποι ταλαιπωρούνται χρόνια με ένα συνεχές αίσθημα καθαρισμού του λαιμού, με χρόνιο βήχα, με μια βραχνάδα στη φωνή και ένα αίσθημα κόμπου.
Η διάγνωση γίνεται με εκτίμηση των προαναφερόμενων κλινικών συμπτωμάτων σε συνδυασμό με την στροβοσκόπηση του λάρυγγα με την οποία βρίσκονται ειδικά σημεία όξινης παλινδρόμησης, καθώς και με την παρουσία οπίσθιας λαρυγγίτιδα,ς δηλαδή φλεγμονής και οιδήματος στον οπίσθιο λάρυγγα.
Η θεραπεία γίνεται με αναστολείς αντλίας πρωτονίων, δηλαδή με χορήγηση ουσιών που μπλοκάρουν την έκκριση γαστρικού οξέος με αποτέλεσμα να μην είναι μεγάλη η παραγωγή του και να μην υπάρχει αθρόα εισβολή γαστρικού υγρού στον λαρυγγοφάρυγγα.
Η μη θεραπεία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης μπορεί να προκαλέσει καρκίνωμα οισοφάγου, ενώ ενοχοποιούνται και πολύποδες των φωνητικών χορδών, οιδήματα και κοκκιώματα φωνητικών χορδών, δηλαδή για τις λεγόμενες φλεγμονώδεις βλάβες του λάρυγγα. Έχει επίσης αποδειχτεί ότι μπορεί να προκαλέσει προκαρκινωματώδεις βλάβες στο λάρυγγα οι οποίες τις περισσότερες φορές αναστρέφονται με τους αναστολείς αντλίας πρωτονίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου