Αρχική

Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Καρκίνος οστών και ασβέστιο




Η πρόσληψη ασβεστίου, σύμφωνα με νέα μελέτη, ενδεχομένως αποτρέπει τη μετάσταση του καρκίνου από το μαστό στα οστά. Επιστήμονες από το Ερευνητικό Ινστιτούτο ANZAC της Αυστραλίας αφού χορήγησαν σε πειραματόζωα καρκινικά κύτταρα από οστά, έπειτα τα υπέβαλαν σε ειδικό διατροφικό πρόγραμμα με πλούσιες και φτωχές, σε ασβέστιο, τροφές. 
Την ίδια στιγμή χορήγησαν σε μερικά πειραματόζωα οστεοπροτεγερίνη, μία φυσική πρωτεΐνη που ρυθμίζει και προστατεύει την οστική μάζα. 
Τα ποντίκια με έλλειψη ασβεστίου, είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκινικών κυττάρων στο σκελετό τους σε αντίθεση με εκείνα που είχαν διαιτολόγιο πλούσιο σε ασβέστιο. Επίσης είχαν απώλεια οστικής μάζας, αλλά και μεγαλύτερους όγκους στα οστά. 
Από την άλλη, όσα ποντίκια είχαν λάβει αγωγή με οστεοπροτεγερίνη, είχαν τα καλύτερα αποτελέσματα καθώς όχι μόνο αύξησαν την οστική πυκνότητα, αλλά παρουσίασαν και τη μεγαλύτερη συχνότητα θανάτου καρκινικών κυττάρων. 
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μεγάλη μεταβολή της οστικής πυκνότητας που συναντάται σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού, ενδεχομένως οδηγεί σε εξάπλωση της νόσου στα οστά, γεγονός που παρατηρείται σε ποσοστό έως και 70%. Γι’ αυτό και σκοπός τους είναι να διερευνήσουν αν η χρήση ασβεστίου ή βιταμίνης D σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού, βελτιώνει την πορεία της νόσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου