Αρχική

Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Τελικά οι ξανθιές είναι χαζές;



Είναι απίστευτο πόσο εύκολα χαρακτηρίζουμε ανόητη μια ξανθιά. 
Ακόμη και τα ανέκδοτα με τις ξανθιές τα λατρεύουμε και γελάμε με την ψυχή μας. Όμως τελικά οι άνθρωποι χωρίζονται σε έξυπνους και χαζούς ή μήπως έχουν διαφορετικά είδη ευφυΐας;
Η θεωρία της πολλαπλής νοημοσύνης υποστηρίζει ότι όλοι μας έχουμε κάποιες ευφυΐες, άλλες τις αναπτύσσουμε και άλλες όχι.
Σύμφωνα με τον Χάουαρντ Γκάρντνερ, Αμερικανό καθηγητή ψυχολογίας υπάρχουν επτά είδη νοημοσύνης και άλλα τρία νέα που τα δημιούργησε η ζωή:
Γλωσσική ή λεκτική νοημοσύνη: Είναι η ικανότητα να μπορεί κάποιος να εκφράσει αυτά που σκέφτεται με λέξεις, να διατυπώνει επιχειρήματα και να έχει προφορική και γραπτή ευχέρεια. Αυτό το είδος νοημοσύνης παρατηρείται σε συγγραφείς, δημοσιογράφους, συντάκτες και δικηγόρους.
Μαθηματική ή λογική νοημοσύνη: Είναι η ικανότητα που έχει κάποιος όταν τα πάει καλά με τους αριθμούς και τα προβλήματα. Αυτό το είδος νοημοσύνης παρατηρείται σε φυσικούς, μαθηματικούς και άλλους επιστήμονες.
Μουσική νοημοσύνη: Είναι η ικανότητα που έχει κάποιος όταν καταλαβαίνει τη μουσική και τις νότες και μπορεί να παίζει και να συνθέτει.
Χωρική νοημοσύνη: Είναι η ικανότητα που έχει κάποιος να προσανατολίζεται, να αντιλαμβάνεται το χώρο και τα αντικείμενα και τις διαστάσεις. Αυτό το είδος νοημοσύνης παρατηρείται σε αρχιτέκτονες, κατασκευαστές, σχεδιαστές, πιλότους και ναυτικούς.
Διαπροσωπική ή κοινωνική νοημοσύνη: Είναι η ικανότητα που έχει κάποιος να αντιλαμβάνεται τις ανάγκες των άλλων, να διαβάζει τους χαρακτήρες, να μπορεί να αλληλεπιδρά με επιτυχία σε ένα σύνολο και να κοινωνικοποιείται εύκολα.
Ενδοπροσωπική νοημοσύνη: Είναι η ικανότητα που έχει κάποιος να αναγνωρίζει και να κοντρολάρει τα συναισθήματά του, να έχει επίγνωση των ικανοτήτων του, των φόβων και των επιθυμιών του και να μπορεί να το διαχειριστεί προς όφελός του.
Συναισθηματική νοημοσύνη: Είναι η σύνθεση της διαπροσωπικής και της ενδοπροσωπικής νοημοσύνης. Οι συναισθηματικές δεξιότητες, το να μπορεί κάποιος να κατανοεί και να χρησιμοποιεί τα συναισθήματα σαν δύναμη επιρροής του εαυτού του και των άλλων, θεωρείται πολύ πιο σημαντικό από οποιαδήποτε μαθηματική διάνοια.
Νατουραλιστική ή οικολογική νοημοσύνη: Είναι η ικανότητα που έχει κάποιος να σκέφτεται κριτικά απέναντι στο περιβάλλον, τις ανάγκες του και τις φθορές που προκαλεί σε αυτό με τις καθημερινές του συνήθειες.
Υπαρξιακή νοημοσύνη: Είναι η ικανότητα που έχει κάποιος να κατανοεί το λόγο της ύπαρξής του και την αποστολή του μέσα στο κοινωνικό σύνολο.  Είναι η ευαισθησία και η ικανότητα να αντιμετωπίσει κάποιος  ερωτήσεις για την ανθρώπινη ύπαρξη, όπως τι είναι ζωή, γιατί πεθαίνουμε κ.α.
Πνευματική, διανοητική ή ορθολογιστική νοημοσύνη: Είναι η ικανότητα που έχει κάποιος να χρησιμοποιεί το μυαλό του και το πνεύμα του για να ξεπεράσει τα προβλήματα και τις δυσκολίες της εποχής του. Είναι η νοημοσύνη που χρησιμοποιεί κάποιος  για να επιλύσει προβλήματα στρατηγικής ή λογικής. Είναι η νοημοσύνη που υπερβαίνει το «εγώ» και σχετίζεται με την πρόσβασή μας στο βαθύτερο νόημα, σκοπό και στα ανώτερα κίνητρά μας, καθώς και με την αντιμετώπιση προβλημάτων ουσίας, αξίας και ύπαρξης.
Από ότι φαίνεται η απόλυτη ευφυΐα δεν υπάρχει. Οι μεγαλύτερες διάνοιες φαίνεται μάλιστα ότι υστερούν στην ενδοπροσωπική νοημοσύνη.
Αλλά και η ίδια η ζωή έχει αποδείξει ότι δεν έχει σημασία το IQ αλλά το I CAN

Βιβλιογραφία
1. Gardner Howard, Multiple Intelligences in Practice,
2. Daniel Goleman «Ecological Intelligence: How Knowing the Hidden Impacts of What We Buy Can Change Everything».
3. Daniel Goleman «Emotional Intelligence» («Συναισθηματική Νοημοσύνη», εκδ. Ελληνικά Γράμματα, 1996) 
4. Daniel Goleman «Social Intelligence: The New Science of Human Relationships» («Κοινωνική Νοημοσύνη: Η Νέα Επιστήμη των Ανθρώπινων Σχέσεων», εκδ. Ελληνικά Γράμματα, 2006).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου