Αρχική

Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Νέος νόμος για τα φάρμακα



Τι αλλάζει στις συνταγές, στους γιατρούς στους φαρμακοποιούς και στους ασθενείς.
Γενόσημα φάρμακα
Αυξάνεται το ποσοστό των αντιγράφων φαρμάκων που θα λαμβάνουν οι ασθενείς μέσω των συνταγών των γιατρών. Το ποσοστό που επιδιώκεται είναι το 50%, ενώ σήμερα δεν ξεπερνά το 20%. Το ίδιο συμβαίνει ήδη στα νοσοκομεία, από όπου ξεκίνησε αρχικά η προώθηση των γενοσήμων. Οι γιατροί που θα συνταγογραφούν γενόσημα και θα φθάνουν το 50%, θα ανταμείβονται με ειδικό μπόνους. Είτε θα τους δοθεί ένας μισθός ως δώρο είτε θα έχουν το δικαίωμα να βλέπουν στο ιατρείο τους 150 ασθενείς παραπάνω από τους 200 που καθορίζονται σήμερα με βάση τη συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ, αναλόγως  με την υπουργική απόφαση που θα παρθεί τις επόμενες ημέρες.
Συνταγές
Όταν μια συνταγή γιατρού περιλαμβάνει γενόσημο φάρμακο ο φαρμακοποιός έχει τη δυνατότητα να ορίσει ανάμεσα σε 5 σκευάσματα ποιο θα χορηγήσει στον ασθενή. Κριτήριο επιλογής θα είναι η χαμηλότερη τιμή. Όμως επί της ουσίας σήμερα η ρύθμιση αυτή δε φέρει ουσιαστική ανατροπή στο σκεύασμα που θα δίνεται, γιατί όλα τα όμοια γενόσημα έχουν την ίδια τιμή. Σημασία θα αποκτήσει η ρύθμιση αυτή με την εισαγωγή νέων γενόσημων φαρμάκων στην αγορά, οπότε και ο φαρμακοποιός θα ισχυροποιήσει τη θέση του έναντι του γιατρού, καθώς θα μπορεί να προωθεί ουσιαστικά όποιο επιθυμεί.
Τιμολόγηση των γενοσήμων
Πλέον αλλάζουν και οι τιμές στα γενόσημα, αλλά και στα πρωτότυπα που λήγει η πατέντα τους. Τα φάρμακα που δεν προστατεύονται πια από την πατέντα τους και μπορούν να αντιγραφούν, θα έχουν τιμή στο 50% της αρχικής. Τα γενόσημα αντίγραφα αυτών στο 40% της αρχικής τιμής του πρωτοτύπου. Γεγονός που σημαίνει ότι η τιμή του πρωτότυπου και του αντίγραφου θα είναι η ίδια σχεδόν. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ένταξη των νέων γενόσημων φαρμάκων στη λίστα φαρμάκων που τα σκευάσματα θα αποζημιώνονται. Όσες εταιρείες θέλουν να εντάξουν τα νέα γενόσημα φάρμακά τους στη λίστα, θα πρέπει αν μειώσουν άλλο ένα 10% την τιμή τους. Το θέμα είναι περίπλοκο, διότι τα πρώτα 2-3 φάρμακα που θα ενταχθούν θα μειώσουν αντίστοιχα το καθένα κατά 10% την τιμή τους. Όποιος θα θέλει να βάλει τελευταίος το φάρμακό του στη λίστα θα κατέχει μια εξαιρετικά χαμηλή τιμή.
Φάρμακα με βάση τη δραστική ουσία
Συνταγές φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία θα αρχίσουν να εκδίδονται από την 1η Απριλίου, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα συνταγογράφησης που έχουν εκδοθεί από τον ΕΟΦ.
Θα πρόκειται για μια πιλοτική εφαρμογή που θα αφορά σε πρώτη φάση μόνο 10 βασικές δραστικές ουσίες, από τις περίπου 1100 που υπάρχουν, που σχετίζονται με φάρμακα που ανεβάζουν πολύ το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης (φάρμακα γαστροπροστασίας, στατίνες κ.α.). Ειδική επιστημονική επιτροπή τις επόμενες ημέρες θα καθορίσει τις 10 αυτές δραστικές ουσίες.
Νέα φάρμακα
Οι νέες θεραπείες για σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος, αναμένεται να φθάνουν στη χώρα μας με καθυστέρηση περίπου 2 ετών. Για να αποζημιωθεί ένα φάρμακο νέο καινοτόμο από τα ασφαλιστικά Ταμεία θα πρέπει να καλύπτεται από 12 χώρες από τις 24 της Ε.Ε.που διαθέτουν ειδικό τεχνικό μηχανισμό ελέγχου φαρμάκων. Θα πρέπει δηλαδή τα νέα φάρμακα να τιμολογηθούν πρώτα στις 12 αυτές χώρες, πριν έρθουν και για τους Έλληνες ασθενείς.Τα φάρμακα όμως που θα κρίνονται από τον ΕΟΦ εξαιρετικά σημαντικά και ανατρεπτικά για σοβαρές ασθένειες, θα μπορούν να εισάγονται στη χώρα μας με μια απλή υπουργική απόφαση (5 φάρμακα ετησίως περίπου ανήκουν σε αυτήν  την κατηγορία)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου