Αρχική

Κυριακή, 1 Απριλίου 2012

Καρκίνος χοληδόχου κύστεωςO καρκίνος της χοληδόχου κύστεως, ICD-10 C23-C24, είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου των χοληφόρων (70-75%). Η συχνότητα στις γυναίκες και στους άνδρες είναι 3:1. 

Επιστημονικό σύγγραμμα
Γράφει η
ΜΑΛΛΙΟΥ ΣΑΒΒΟΥΛΑ,MD, PhD
ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ – ΟΓΚΟΛΟΓΟΣ
Γ.Γ. Ελληνικής Μαστολογικής Εταιρείας

Παράγοντες κινδύνου αποτελούν οι πέτρες, η χρόνια χολοκυστίτιδα, η πορσελανοειδής χοληδόχος, οι πολύποδες, ο τύφος και οι καρκινογόνες χημικές ουσίες όπως οι νιτροζαμίνες.
Τα συμπτώματα σε προχωρημένα στάδια είναι ο κοιλιακός πόνος, η απώλεια βάρους, η ανορεξία, η ναυτία, η χολοκυστίτιδα, ο ίκτερος (20%) και πολλές φορές η ανακάλυψη του καρκίνου γίνεται μετά τη χειρουργική εξαίρεση της χοληδόχου.
Για τη διάγνωση γίνεται CT, MRI, λαπαροσκόπηση. Σε ίκτερο γίνεται ECRP, και χολαγγειογραφία MRI.
Συνήθως είναι αδενοκαρκίνωμα  θηλώδες, οζώδες και σωληνώδες. Καλή πρόγνωση υπάρχει σε διαφοροποιημένα καρκινώματα με μετάπλαση. Επίσης και τα θηλώδη έχουν καλή πρόγνωση.
Σταδιοποίηση καρκινώματος χοληδόχου κύστεως
Τis 
Τ Διήθηση βασικής περιτονίας
Τ Διήθηση μυικής  περιτονίας
Τ2 Διήθηση περιμυικού συνεκτικού ιστού
Τ3 Διήθηση Ορογόνιου ή σπλαχνικής περιτονίας και/ή διήθηση ήπατος ή γειτονικών ιστών όπως στομάχου, 12/λου, κόλου,παγκρέατος, επίπλουν ή εχωηπατικών χοληφόρων
Τ4 Διήθηση πυλαίας φλέβας ή ηπατικής αρτηρίας ή εξωηπατικών ιστών
Ν1Περιοχικοί λεμφαδένες

ΣΤΑΔΙΟ Ι: Διήθηση βλενογόνου
ΣΤΑΔΙΟ ΙΙ: Διήθηση μυ
ΣΤΑΔΙΟ ΙΙΙ: Διήθηση ορογόνου
ΣΤΑΔΙΟ IV: Διήθηση γειτονικών οργάνων
ΣΤΑΔΙΟ V: Διήθηση ήπατος κι απομακρυσμένων οργάνων
ΣΤΑΔΙΟ 0: Τis Ν0 Μ0
ΣΤΑΔΙΟ ΙA: Τ1 Ν0 Μ0
ΣΤΑΔΙΟ ΙB: Τ2 Ν0 Μ0
ΣΤΑΔΙΟ ΙΙA: Τ2 Ν0 Μ0
ΣΤΑΔΙΟ ΙΙB: Τ1 Ν1 Μ02 Ν1 Μ03 Ν1 Μ0
ΣΤΑΔΙΟ ΙΙΙ:Τ4 Ν0-1 Μ0
ΣΤΑΔΙΟIV: Τ1-4ΝX0-1Μ1
Gx,G1,G2,G3,G4 Βαθμός διαφοροποίησης
Θεραπεία καρκίνου χοληδόχου κύστεως
Είναι χειρουργική και γίνεται είτε τυχαία για κάποιον άλλο λόγο είτε λόγω συμπτωμάτων. Γίνεται χολοκυστεκτομή , ηπατική αφαίρεση σε συμμετοχή του ήπατος και λεμφαδενεκτομή με ή χωρίς την αφαίρεση των χοληφόρων  και αφαίρεση των μεγάλων αγγείων και αυτό σημαίνει αυξημένη ολική επιβίωση.
Χειρουργείο γίνεται σε μη μεταστατική νόσο μεγαλύτερο από Τ (Διήθηση μυικής  περιτονίας).
Σε στάδιο μεγαλύτερο από Τ1 Νο γίνεται συνδυασμένη ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία με 5FU που αυξάνει την ολική επιβίωση στο 64% από 33% χωρίς χημειοθεραπεία. Επίσης μετά το χειρουργείο μπορεί να γίνει χημειοθεραπεία με Mitomycin  και 5FU και η 5ετής επιβίωση είναι 26% από 14% χωρίς χημειοθεραπεία.
Σε μη εγχειρήσιμη νόσο και μη μεταστατική νόσο γίνεται συνδυασμένη ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία με 5FU, αλλά η ολική επιβίωση είναι μικρή. 
Μπορεί ο ασθενής να μπει σε κλινικές δοκιμές. 
Σε ανεγχείρητο καρκίνωμα χοληδόχου η θεραπεία με Xeloda από το στόμα προσέδωσε μικρό όφελος στην επιβίωση και συχνότητα μερικής ανταπόκρισης 50%. 
Αν υπάρχει ίκτερος κατά την βιοψία γίνεται αποσυμπίεση των χοληφόρων, πριν την χημειοθεραπεία με 5FU ή Gemzar.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου