Αρχική

Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Πρωταθλητισμός στα παιδιά



Τα οφέλη της άθλησης κατά την παιδική και εφηβική ηλικία είναι πολλά, ανεκτίμητα και αδιαμφισβήτητα.
-Η άθληση προάγει τη σωματική και τη  ψυχική υγεία,  ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, προλαμβάνει την παχυσαρκία και τα καρδιοαγγειακά νοσήματα και καταπολεμά το άγχος και την κατάθλιψη στην ενήλικη ζωή.
- Ο πρωταθλητισμός διδάσκει την αυτοπειθαρχία, την ομαδικότητα, το θεμιτό ανταγωνισμό και  ενισχύει το αίσθημα της άμιλλας και της συνεργασίας.
-Αποτελεί μέσο εκτόνωσης της ενεργητικότητας από το βαρύ σχολικό πρόγραμμα και το παιδί χαλαρώνει και διασκεδάζει.
 -Ο αθλητισμός εμπνέει στα παιδιά και στους εφήβους υγιή πρότυπα συμπεριφοράς και τα απομακρύνει από τις καταχρήσεις που μαστίζουν  την  κοινωνία μας, όπως  την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού και άλλων   ουσιών, καθώς και από την υπερβολική και  άσκοπη  χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή και του διαδικτύου.
Τι γίνεται όμως όταν ο πρωταθλητισμός μετατραπεί σε κυνήγι δόξας, κοινωνικής καταξίωσης και οικονομικού κέρδους;
Όταν συμβεί  αυτό  το παιδί ή ο έφηβος αποκτά ένα μόνιμο άγχος επίδοσης και απόδοσης το οποίο συνοδεύεται και από φόβο αποτυχίας. Αυτό το χρόνιο άγχος  έχει επιπτώσεις  στη σωματική και στη ψυχική υγεία του παιδιού.  Οι  έφηβοι  συχνά για να μπορέσουν να αυξήσουν τις σωματικές του επιδόσεις και να ανταποκριθούν  στις  απαιτήσεις των προπονητών ή των γονιών  μπορεί  να χρησιμοποιήσουν κάποιες απαγορευμένες ουσίες προκειμένου να επιτύχουν το προσδοκώμενο στόχο, πολλές φορές και με την συγκατάθεση του προπονητή και των γονέων.
Το παιδί ενηλικιώνεται πρώιμα, δε χαίρεται μικρές και σημαντικές στιγμές της παιδικής και εφηβικής του ηλικίας και μειώνει τις κοινωνικές του συναναστροφές, αφού δεν έχει ελεύθερο χρόνο. Οι προπονήσεις πολλές φορές είναι εξαντλητικές και το παιδί αποκτά ένα μόνιμο άγχος επίδοσης το οποίο θα επηρεάσει και την ενήλική του ζωή. Αυτό το μοναχικό παιδί πολλές φορές δεν έχει χρόνο ούτε για την μελέτη των μαθημάτων του σχολείου του.
Οι  γονείς  και οι  προπονητές θα πρέπει να περιορίσουν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες και να επιτρέψουν στο παιδί να ξεδιπλώσει μόνο του τη δύναμή του. Φυσικά θα πρέπει να αφήσουν το παιδί να επιλέξει μόνο του το άθλημα που επιθυμεί, να μην το πιέζουν για μεγαλύτερες αποδόσεις και να το στηρίζουν στις τυχόν επιτυχίες. Φυσικά η επιβράβευση στις επιτυχίες δεν πρέπει να είναι υπερβολική.
Γιατί κάνω πρωταθλητισμό δεν σημαίνει βγαίνω πρώτος, αλλά δίνω τον καλύτερο εαυτό μου για να βγω πρώτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου