Αρχική

Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Μαραθώνιος και καρδιά



Ο Μαραθώνιος μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην καρδιά όπως προκύπτει από μια νέα μελέτη.
Κάποιοι αθλητές που τρέχουν σε μαραθώνιο μπορεί να υποστούν βλάβη της δεξιάς κοιλίας της καρδιάς, αλλά βέβαια τα ευρήματα αυτά δεν  αποδεικνύουν ότι αυτό το είδος της άσκησης είναι ανθυγιεινό, λένε οι ερευνητές.
Η δεξιά κοιλία είναι μία από τις τέσσερις κοιλότητες της καρδιάς και χρησιμεύει για την άντληση του αίματος.
Η μελέτη έγινε σε 40 αθλητές υψηλού επιπέδου στην Αυστραλία οι οποίοι διαγωνίστηκαν σε ένα από τα τέσσερα είδη αθλημάτων αντοχής: μαραθώνιο, τρίαθλο  αντοχής,  αλπική ποδηλασία ή έξτρα τρίαθλο. Οι αθλητές ήταν καλά εκπαιδευμένοι και δεν είχαν γνωστά προβλήματα καρδιάς.
Οι καρδιές των αθλητών αξιολογήθηκαν δύο με τρεις εβδομάδες πριν από τον αγώνα, μια ώρα μετά τον αγώνα και έξι έως 11 ημέρες μετά τον αγώνα.
Αμέσως μετά τον αγώνα, οι  καρδιές των αθλητών είχαν αυξηθεί σε όγκο και η λειτουργία της δεξιάς κοιλίας μειώθηκε. Μια εβδομάδα αργότερα, η βλάβη αυτή διορθώθηκε  στους περισσότερους  αθλητές, αλλά πέντε από αυτούς(13 τοις εκατό) παρουσίασαν μόνιμες βλάβες, όπως φάνηκε με μαγνητική τομογραφία με ίνωση του καρδιακού μυός. Οι πέντε αθλητές είχαν αγωνιστεί  σε αθλήματα αντοχής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτούς που δεν εμφάνισαν ίνωση.
Κανένας από τους αθλητές δεν εμφάνισε βλάβη της αριστερής κοιλίας, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην έκδοση 7  Δεκεμβρίου στο
European Heart Journal.
Η μελέτη δείχνει ότι η δεξιά κοιλία είναι πιο ευαίσθητη στην άσκηση. Άλλες μελέτες γίνονται για να αποσαφηνιστεί εάν η υπερβολική άσκηση μπορεί να προκαλέσει αρρυθμίες σε ορισμένους αθλητές του τένις.
Βέβαια τα ευρήματα δεν δείχνουν ότι η άσκηση αντοχής είναι ανθυγιεινή, αλλά όσοι κινδυνεύουν πρέπει να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα.
Πηγή: European Heart Journal, news release, Dec. 6, 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου