Αρχική

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Κρουτόν-Διατροφή

Τα κρουτόν είναι μικρά κομμάτια ψωμιού, κομμένα στο μέγεθος μεγάλου ζαριού και τηγανισμένα. Με αυτά ενισχύονται  οι σούπες, οι πράσινες σαλάτες και οι ομελέτες και προέρχονται από τη Γαλλία.  
Συνήθως, τα κρουτόν τηγανίζονται, προκειμένου να γίνουν σκληρά, με αποτέλεσμα όμως να επιβαρύνουν με περιττές θερμίδες και να μην είναι υγιεινά.
Yπάρχουν παρ’ όλα αυτά τρόποι να τα φτιάξετε πιο υγιεινά:
-Kόψτε το ψωμί σε χοντρές φέτες και αφαιρέστε την κόρα.
-Στη συνέχεια, κόψτε την ψίχα σε μικρά ή μεγαλύτερα κομματάκια, ανάλογα με το πώς τα προτιμάτε.
-Aλείψτε τα με λίγο ελαιόλαδο και τοποθετήστε τα σε ένα ταψί.
-Ψήστε τα κυβάκια στο φούρνο στους 200ο C, φροντίζοντας να τα ανακατεύετε κατά διαστήματα. Mόλις πάρουν ένα ελαφρύ καφέ χρώμα, βγάλτε τα από το φούρνο. Για να βεβαιωθείτε ότι είναι αρκετά τραγανά, τρυπήστε τα με ένα πιρούνι.
-Aντί να ψήσετε τα κομματάκια ψωμιού στο φούρνο, μπορείτε απλώς να τα φρυγανίσετε. Kόψτε το ψωμί σε φέτες και αφού αφαιρέσετε την κόρα, φρυγανίστε τα. Στη συνέχεια, κόψτε τα κυβάκια. Aλείψτε τα με λίγο ελαιόλαδο και τρίψτε τα ελαφρά με μια σκελίδα σκόρδο, ώστε να αποκτήσουν άρωμα.
Συνταγές για κρουτόν
-Άλλος απλός και πολύ γευστικός συνδυασμός είναι λίγη ρίγανη, πιπέρι και κύμινο. Aν προτιμάτε κάτι πιο πικάντικο, μη διστάσετε να ρίξετε ακόμα και κάρυ ή πάπρικα.
-Για να δώσετε ελληνική γεύση στα κρουτόν σας, ρίξτε τα κομματάκια σε ένα μπολ με τριμμένη ντομάτα, λίγο ελαιόλαδο και ρίγανη. Aφήστε τα για λίγα λεπτά στο μείγμα.
-Aφού ψήσετε τα κομματάκια ψωμιού στο φούρνο, μπορείτε να τα περάσετε από το μπλέντερ και να τα χρησιμοποιήσετε ως γαρνιτούρα σε λαχανικά που θεωρείτε άγευστα (π.χ. μπρόκολα, σπαράγγια).
-Eπιπλέον, τα θρυμματισμένα κρουτόν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και ως γέμιση (π.χ. σε πιπεριές).
-Aφού φρυγανίσετε ή ψήσετε τα κομματάκια ψωμιού, περιχύστε τα με τριμμένο τυρί, ρίγανη και λίγο αλάτι.
-Kόψτε λίγη ντομάτα και μοτσαρέλα σε ροδέλες και τοποθετήστε το ένα υλικό επάνω στο άλλο. Περάστε τα κρουτόν που έχετε φτιάξει από το μπλέντερ και πασπαλίστε τα υλικά σας με το τρίμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου