Αρχική

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Έμφραγμα και εγκεφαλικό, πρόληψη με plac test


Η αρτηριοσκληρυντική πλάκα διεισδύει στο τοίχωμα της αρτηρίας και αποδιοργανώνει όλη τη συνοχή της. 
Τότε, συχνά, κομματάκια της πλάκας αποσπώνται από αυτή και κυκλοφορούν μέσα στο αίμα. Αυτά μπορούν να φράξουν τον αυλό μιας άλλης αρτηρίας στην καρδιά, τον εγκέφαλο ή το μάτι. Αιτία των ρωγμών και των αποσπάσεων είναι η φλεγμονή που αναπτύσσεται στην βάση της πλάκας.
Το plac test είναι ο πλέον ειδικός δείκτης φλεγμονής των αρτηριών, το οποίο δεν αυξάνεται σε μικροβιακές λοιμώξεις ή στη ρευματική πολυμυαλγία, στην παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο.
Όταν αυξηθεί αιφνίδια το plac test διπλασιάζεται ο κίνδυνος εγκεφαλικού. Επίσης ανιχνεύει την αποτελεσματικότητα των στατινών και φιβράτων, γιατί τότε αυτά μειώνουν το plac test στα φυσιολογικά επίπεδα.
Το plac test αποκαλύπτει τον κρυφό κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων που προκύπτουν από την πιθανή απόσπαση τμήματος της εύθραστης αθηρωματικής πλάκας.
 Ο έλεγχος PLAC TEST είναι μια εξέταση αίματος που μετρά τα επίπεδα της Lp – PLA2 (Lipoprotein - Associated Phospholipase A2), ενός ενζύμου με υψηλή εξειδίκευση στην αγγειακή φλεγμονή και εμπλοκή στον σχηματισμό της ευάλωτης αθηρωματικής πλάκας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το PLAC TEST είναι η μοναδική εγκεκριμένη από το FDA εξέταση αίματος για την εκτίμηση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου και ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου σχετιζόμενων με την αθηροσκλήρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου