Αρχική

Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Κολικοί νεογέννητων




Τα νεογέννητα μωρά ταλαιπωρούνται από  πόνους στην κοιλιά.
Οι κολικοί βρεφών εμφανίζονται στο 20% περίπου των μωρών συνήθως μετά την 2η εβδομάδα ζωής και υποχωρούν ως το τέλος του τρίτου μήνα.  Αν και δεν υπάρχει επίσημη μελέτη που να το αποδεικνύει, τα αγόρια παρουσιάζουν συχνότερα κολικούς βρεφών από τα κορίτσια.
Όταν το μωρό έχει κωλικούς κλαίει για 3 τουλάχιστον ώρες την ημέρα ή για περισσότερες από 3 μέρες μέσα στην εβδομάδα. Η κρίση του κολικού παρουσιάζεται συνήθως αργά το απόγευμα ή το βράδυ. Το μωρό συνήθως κλαίει, μαζεύεται ή τεντώνει τα πόδια του στην κοιλιά του. Η κοιλιά του νεογνού είναι σφιγμένη, μπορεί να γουργουρίζει και υπάρχει άρνηση λήψης τροφής.
Αιτίες των κολικών στα βρέφη, μπορεί να είναι τα αέρια και οι ερυγές αν και όταν τα βρέφη με κολικό κλαίνε έντονα καταπίνουν αέρα για περισσότερη ώρα, η αλλεργία στο ξένο γάλα, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή η δυσκοιλιότητα, διάφορα βακτήρια στο έντερο όπως  η klebsiella, καθώς και το άγχος της μητέρας που μεταφέρεται στο νεογνό και αυτό εκδηλώνεται με κολικούς.
Για να αντιμετωπίσουμε τους κολικούς μπορούμε να δοκιμάσουμε τα παρακάτω:
- Πριν από όλα τα παραπάνω θα πρέπει να έχουμε αποκλείσει κάποιο άλλο πρόβλημα του μωρού όπως πείνα, αλλαγή πάνας, κρύο, ζέστη.
-Το αγκάλιασμα του μωρού είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα. Κρατάμε το μωρό όρθιο στην αγκαλιά μας με τα πόδια του μαζεμένα στην κοιλιά του και το λικνίζουμε απαλά.
-Δοκιμάζουμε απαλή μουσική την ώρα που το κρατάμε αγκαλιά ή όταν το αφήνουμε στο δωμάτιό του. Το νανούρισμα κατευνάζει τον πόνο.
-Ξαπλώνουμε το μωρό μπρούμυτα στα πόδια μας και τρίβουμε την πλάτη του.
-Δοκιμάζουμε ένα ζεστό μπάνιο ή την τοποθέτηση ζεστών επιθεμάτων με μια ζεστή πετσέτα ή μια θερμοφόρα  στην κοιλιά του για μερικά λεπτά.
-Κάνουμε μια βόλτα με το καρότσι ή καλύτερα με το αυτοκίνητο. Το μωρό μπορεί να ανακουφιστεί με τους κραδασμούς στο αυτοκίνητο ή και να κοιμηθεί. 
-Αν υπάρχει πρόβλημα δυσκοιλιότητας και το νεογνό έχει να αφοδεύσει για 3 ημέρες ή περισσότερο, μπορούμε να το βοηθήσουμε με υπόθετα γλυκερίνης ή κλυσματάκια για νεογνά.
-Τέλος χρησιμοποιούμε ειδικά μπιμπερό που δεν αφήνουν τον αέρα να πάει στην κοιλιά του μωρού.
 

1 σχόλιο:

  1. Στο Libero Club θα γνωρίσετε τους καλύτερους ειδικούς στα θέματα ανατροφής των παιδιών - άλλους μπαμπάδες και μαμάδες. Εντοπίστε τα θέματα που σας ενδιαφέρουν περισσότερο για το δικό σας στάδιο και μοιραστείτε συμβουλές

    και εμπειρίες - όλοι ανυπομονούν να σας γνωρίσουν!
    αλλαγή πάνας | Βρεφικές Πάνες | Παιδικές Πάνες | πανα

    ΑπάντησηΔιαγραφή