Αρχική

Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2012

Πρακτικές θεραπείες για την αρθρίτιδα
Αν είστε ένας από τους πολλούς που υποφέρουν από κάποια μορφή αρθρίτιδας, βιώνετε καθημερινά τις καταστροφικές επιπτώσεις από την εν λόγω ασθένεια. 
Γράφει
ο Βασίλης Παπασπύρος
Δημοσιογράφος Υγείας
Η αρθρίτιδα δεν επηρεάζει μόνο την υγεία σας! Μπορεί να μειώσει κατά πολύ τη συνολική ποιότητα της ζωής σας, εάν ο πόνος και η δυσκαμψία σας αποτρέπουν από τη συμμετοχή σας σε φυσιολογικές δραστηριότητες.
Η αρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί σε κάθε άρθρωση του σώματός σας. Πόδια, αστράγαλοι, γόνατα, ισχία, ώμοι, αγκώνες, χέρια ή δάχτυλα μπορούν να επηρεαστούν από τη νόσο. Παρά το γεγονός ότι η ηλικιακή ομάδα που πλήττεται περισσότερο από την αρθρίτιδα είναι στην κατηγορία του 65+, περισσότερο από το 1/3 όλων των ανθρώπων με την συγκεκριμένη ασθένεια είναι μεταξύ των ηλικιών 45 και 64, ενώ το 17% κυμαίνεται  ηλικιακά από 18 έως 44. Μάλιστα, μετά από έρευνα διαπιστώθηκε πως η αρθρίτιδα όλων των μορφών επηρεάζει σχεδόν στο διπλάσιο τις γυναίκες από τους άνδρες, ενώ επίσης παρατηρείται περισσότερο σε ανθρώπους που είναι οικονομικά ασθενέστεροι.
Επειδή, όμως, ο ιατρικός κόσμος προσπαθεί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο να ανακαλύψει αντίδοτα για όλες τις ασθένειες, έτσι και στην περίπτωση της αρθρίτιδας έχει τη δυνατότητα πλέον να προσφέρει σε πολλές περιπτώσεις στοχευμένες θεραπείες. 
Στο σημερινό μας θέμα, όμως, μπορείτε να διαβάσετε συμβουλές  και πρακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας, προκειμένου να βελτιώσετε την κατάστασή σας και να αποτρέψετε την επιδείνωσή της.
- Υπάρχουν πάνω από 100 τύποι αρθρίτιδας. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από αρθρίτιδα "μάχονται" με τις δύο πιο κοινές μορφές (οστεοαρθρίτιδα ή ρευματοειδή αρθρίτιδα), υπάρχουν κι άλλες παθήσεις που επηρεάζουν τις αρθρώσεις, τους συνδέσμους και τους τένοντες. Ορισμένες παθήσεις είναι η ουρική αρθρίτιδα και η αρθρίτιδα που προκαλείται από μόλυνση ή ψωρίαση. Εάν, όμως, επισκεφτείτε τον γιατρό σας, χωρίς να χρονοτριβήσετε, θα σας βοηθήσει να φθάσετε στη ρίζα του προβλήματος και να επιλέξετε αποτελεσματικές θεραπείες.
- Μερικές τροφές προκαλούν εξάρσεις! Κατά καιρούς, το γάλα, το σιτάρι, τα θαλασσινά, τα κρέατα και άλλα τρόφιμα έχουν εμπλακεί σε αρθριτική δυσφορία. Αν και δεν έχει εφαρμογή στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα είδος τροφίμου μπορεί να επιδεινώσει ορισμένες μορφές αρθρίτιδας, ιδιαίτερα εκείνων που προκαλούνται από κοιλιοκάκη ή ουρική αρθρίτιδα.
- Ζεστές και κρύες θεραπείες προσφέρουν ανακούφιση! Η ενέργεια της θερμότητας σαν θεραπεία χαλαρώνει τους μυς και ταυτόχρονα μειώνει τους μυϊκούς σπασμούς. Θερμά λουτρά, θερμοφόρες, ζεστά επιθέματα και θέρμανση από λαμπτήρες ή τζάκι συστήνονται ως τρόποι θεραπείας με θερμότητα. Στην "Κρύα" θεραπεία χρησιμοποιείστε κρύες κομπρέσες ή παγοκύστες για να μουδιάσει οποιαδήποτε αίσθηση του πόνου. Η συγκεκριμένη κίνηση συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία με αποτέλεσμα να μειώνει το οίδημα και τη φλεγμονή των αρθρώσεων.
- Η απώλεια περιττού βάρους βελτιώνει την κατάσταση. Τα περίσσια κιλά προκαλούν μεγαλύτερη πίεση στις αρθρώσεις. Γι 'αυτό, αν είστε υπέρβαροι χάστε βάρος, αφού είναι πιθανό αυτό να οδηγήσει σε λιγότερο πόνο των αρθρώσεων. Με την έγκριση του γιατρού σας, ενσωματώνοντας αερόβια άσκηση ή ασκήσεις ενδυνάμωσης στο πρόγραμμα ελέγχου του βάρους σας θα έχετε διπλό όφελος καθώς θα αυξήσετε και την ευελιξία σας.
- Εναλλακτικές θεραπείες! Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η πιπερόριζα, η βαλεριάνα, η γλυκοζαμίνη, η χονδροϊτίνη, το κολλαγόνο  και τα συμπληρώματα Ω3, Ω6, Ω12 μπορούν να είναι ευεργετικά για την θεραπεία, την καθυστέρηση ή την παρεμπόδιση της εξέλιξης των διάφορων μορφών αρθρίτιδας. Ρωτήστε τον γιατρό σας εάν είναι κατάλληλα για την διατροφή σας. Επίσης, ορισμένες μορφές αρθρίτιδας μπορούν να καταπολεμηθούν μέσω του βελονισμού ή του διαλογισμού.
Πηγές:
1.      Cedars-Sinai: Arthritis-Rheumatoid Arthritis, Osteoarthritis and Spinal Arthritis
2.      Martin, Rosemary H. "The Role of nutrition and Diet in Rheumatoid Arthritis."
3.      National Academy of An Aging Society
4.      University of Connecticut Health Center: Hand and Wrist Conditions and Treatments
5.      University of Washington Depaertent of Orthopaedics and Sports Medicine: Diet and Arthritis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου