Αρχική

Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Ρέικι



Η λέξη «Ρέικι» αποτελείται από δύο κινέζικα ιδεογράμματα (κάντζι), το «Ρέι» και το «Κι». Κάθε κινέζικο ιδεόγραμμα έχει περισσότερες από μία σημασίες, ανάλογα με τα συμφραζόμενα. Το «Ρέι» μπορεί να σημαίνει το συμπαντικό, το άγιο, το πνευματικό, τη δωρεά, το αόρατο πνεύμα, ενώ το «Κι», το πνεύμα, την ψυχή, την καρδιά, τον σκοπό, τη διάθεση, την ιδιοσυγκρασία, την ατμόσφαιρα. Στον συγκεκριμένο συνδυασμό ιδεογραμμάτων, το «Ρέι» φαίνεται να σημαίνει, κατά γενική παραδοχή, την πρωταρχική πηγή ενέργειας του σύμπαντος, ενώ το «Κι» τη ζωτική ενέργεια που διαπερνά και εμψυχώνει τα πάντα γύρω μας κι εμάς τους ίδιους.
Το «Ρέικι» μεταφράζεται συνήθως ως «ζωτική συμπαντική ενέργεια», έκφραση που, αν και ενδέχεται να το περιορίζει νοηματικά, μας βοηθά να έχουμε έναν κοινό κώδικα συνεννόησης. Η θεραπεία μέσω της συμπαντικής ενέργειας με εναπόθεση των χεριών θεωρείται πως προϋπήρχε σε όλους τους ανεπτυγμένους πολιτισμούς της αρχαιότητας.
Το Ρέικι έχει τις ρίζες του στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική και το Τσι Κουνγκ. 
Το Τσι Κουνγκ είναι ένα σύστημα τεχνικών, που αποβλέπουν στο να ελέγχουμε την κυκλοφορία της ενέργειας στο σώμα μας. Κάποιες από αυτές τις τεχνικές συνδέονται με τις πολεμικές τέχνες, όπως το Τάι Τσι, ενώ κάποιες άλλες έχουν να κάνουν με μεθόδους αναπνοής, οραματισμού και ενεργειακού μασάζ χωρίς άγγιγμα.
Το Ρέικι έχει επιρροές οπό τον ταοϊσμό, τον βουδισμό και τον σιντοϊσμό, την πιο αρχαία θρησκεία της Ιαπωνίας. Ωστόσο, το Ρέικι δεν είναι θρησκεία ούτε στοχεύει στο να υποκαταστήσει καμία από αυτές.
Είναι ένα θεραπευτικό σύστημα, το οποίο αποτελεί ταυτόχρονα και πνευματικό μονοπάτι εσωτερικής εξέλιξης. Απευθύνεται σε όλους, λαμβάνεται και εφαρμόζεται από άτομα κάθε θρησκεύματος, ακόμα και από εκείνα που σε αντίθεση με την πνευματικότητα του εμπνευστή και δημιουργού του, δεν ασπάζονται καμία θρησκεία ή δεν έχουν καμία πίστη. Είναι αυτόνομο, και η λειτουργία του δεν εξαρτάται από την ύπαρξη, ή μη μεταφυσικών αναζητήσεων του θεραπευτή ή του θεραπευόμενου. Πρόκειται για ένα σύστημα αυτοβοήθειας, που θεωρείται ότι μας επανασυνδέει με την πηγή της ζωτικής ενέργειας και μας μαθαίνει ξανά να αγαπάμε τον εαυτό μας και τα άλλα πλάσματα της Δημιουργίας, με αποτέλεσμα την εσωτερική μας εξέλιξη και τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου στην πορεία μας προς το Θείο Φως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου