Αρχική

Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Ρευματολογικές παθήσεις



Η ειδικότητα της ρευματολογίας καλύπτει πάνω από διακόσιες νόσους, οι οποίες προσβάλλουν τις αρθρώσεις, τα οστά και μαλακούς ιστούς.
Επίσης συμπεριλαμβάνει τους μύες γύρω από τις αρθρώσεις σε όλο το σώμα.
Οι ρευματολογικές παθήσεις παρατηρούνται και στα δύο φύλα, σε όλες τις ηλικίες. 
Η αρθρίτιδα είναι η συχνότερη αιτία φυσικής δυσλειτουργίας σε όλο τον κόσμο. Ένας στους πέντε Ευρωπαίους είναι σε μακροχρόνια αγωγή για κάποιο πρόβλημα αρθρίτιδας ή ρευματισμού. 
Οι μυοσκελετικές νόσοι αντιπροσωπεύουν το 25% του συνολικού κόστους θεραπείας για όλες τις παθήσεις στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μερικές από αυτές είναι πολύ συχνές, όπως η οσφυαλγία: για παράδειγμα, σε ποσοστό 80% οι άνθρωποι κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους θα έχουν πρόβλημα. Άλλα νοσήματα είναι πάρα πολύ σπάνια: το σκληρόδερμα π.χ. προσβάλλει περίπου το 0,1% του πληθυσμού.
Μερικές από τις πιο σημαντικές παθήσεις με τις οποίες ασχολείται ο ρευματολόγος είναι οι εξής:
  •   Η οστεοαρθρίτιδα, η οποία οφείλεται στην εκφύλιση των αρθρώσεων.   
  •   Η ρευματοειδής αρθρίτιδα και οι σπονδυλοαρθροπάθειες (π.χ. αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα), οι οποίες προκαλούν φλεγμονή στις αρθρώσεις, που μπορεί να προκαλέσει μόνιμη κα μη αναστρέψιμη βλάβη.
  •    Τα συστηματικά νοσήματα του συνδετικού ιστού, π.χ. ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η πολυμυοσίτιδα - δερματομυοσίτιδα και οι συστηματικές αγγειίτιδες, κ.α..
  •     Η οστεοπόρωση.
Πολλές από τις μυοσκελετικές παθήσεις είναι δυνατόν να προκαλέσουν μη αναστρέψιμη βλάβη στις αρθρώσεις και αυτή η βλάβη σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με εγχείρηση. Ένα άλλο ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτηριστικό είναι ότι αρκετές από τις παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος είναι πολυσυστηματικές (προσβάλλουν τους οφθαλμούς, το αναπνευστικό, την καρδιά, του δέρμα, τους νεφρούς, τον εγκέφαλο και την σπονδυλική στήλη. 
Η έγκαιρη διάγνωση και η έγκαιρη θεραπεία σε τέτοιες περιπτώσεις μπορούν να σώσουν τη ζωή του πάσχοντος.
Τα συμπτώματα των μυοσκελετικών παθήσεων είναι ο πόνος, η δυσκαμψία, το οίδημα των αρθρώσεων, η απώλεια βάρους, η αδυναμία, η αναιμία και ο πυρετός. Τα νοσήματα αυτά μπορεί να έχουν σημαντικές ψυχικές και κοινωνικές επιπτώσεις στον ασθενή και να επηρεάσουν την καθημερινότητά του.
Η θεραπεία αυτών των νόσων είναι πολυπαραγοντική. Η ρευματολογία είναι μια ειδικότητα που κινείται ταχύτατα. Σε καλά ανεπτυγμένα συστήματα παροχής υπηρεσιών υγείας και σε εξοπλισμένα τμήματα η ρευματολογία είναι μια ειδικότητα που περιλαμβάνει τη στενή συνεργασία του ιατρού όχι μόνο με τον ασθενή, αλλά και με πολλές άλλες ειδικότητες παροχής υπηρεσιών υγείας, π.χ. φυσιοθεραπευτές, εργασιοθεραπευτές, ποδιάτρους, διαιτολόγους, κλινικούς ψυχολόγους κ.ά., και ασφαλώς και άλλων παθολογικών και χειρουργικών ειδικοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου