Αρχική

Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Κοιλιοπλαστική



Κοιλιοπλαστική είναι η εγχείρηση στην κοιλιακή χώρα  που διορθώνει την χαλάρωση τόσο στους μυς και στο δέρμα. Μπορεί να είναι μια μίνι κοιλιοπλαστική ή μια πιο εκτεταμένη χειρουργική επέμβαση.
Η Κοιλιοπλαστική δεν είναι το ίδιο με την λιποαναρρόφηση. Όμως,  η κοιλιοπλαστική μερικές φορές συνδυάζεται με την λιποαναρρόφηση. Η επέμβαση διαρκεί 2 έως 6 ώρες και γίνεται με γενική αναισθησία. Μπορείτε να απαιτηθεί η παραμονή  στο νοσοκομείο για 1 έως 3 ημέρες μετά την επέμβαση.
Ο χειρουργός κάνει μια τομή σε όλη την κοιλιά ακριβώς επάνω στην ηβική περιοχή.
Αφαιρείται ο λιπώδης ιστός και το χαλαρό δέρμα από τα μέσα και κάτω τμήματα της κοιλιάς.
Στην εκτεταμένη χειρουργική επέμβαση, ο χειρουργός αφαιρεί επίσης το περιττό λίπος και δέρμα από τα πλάγια της κοιλιάς.
Mini κοιλιοπλαστική γίνεται όταν υπάρχουν τοπικές περιοχές με λίπος και η επέμβαση είναι μικρότερη.
Μπορεί να απαιτηθεί η τοποθέτηση παροχέτευσης υγρών, που θα αφαιρεθεί αργότερα.  Ένας ελαστικός επίδεσμος θα τοποθετηθεί πάνω στην κοιλιά.
Μπορεί η επέμβαση να γίνει και λαπαροσκοπικά.
Η Κοιλιοπλαστική μπορεί να είναι χρήσιμη, όταν:
-Η δίαιτα και η άσκηση δεν συνέβαλαν στη βελτίωση του μυϊκού τόνου, όπως σε γυναίκες που είχαν περισσότερες από μια εγκυμοσύνες.
  -Διαταραχές του δέρματος και των μυών σε υπέρβαρα άτομα που έχασαν πολύ βάρος..
Η κοιλιοπλαστική δεν χρησιμοποιείται ως εναλλακτική λύση για την απώλεια βάρους.
Κίνδυνοι
Αιμορραγία
Λοίμωξη
Μώλωπες
Οίδημα
Ουλές
Θρόμβοι αίματος στα κάτω άκρα ή τους πνεύμονες
Βλάβη σε εσωτερικά όργανα
Ουλές
Νευρική βλάβη με πόνο ή μούδιασμα σε μέρος της κοιλιάς
Κακή επούλωση του τραύματος
Πριν από την επέμβαση:
Αρκετές ημέρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση, μπορεί να σας ζητηθεί να σταματήσετε τη λήψη ασπιρίνης, ιβουπροφένης, βαρφαρίνης, καθώς και οποιαδήποτε άλλου φαρμάκου που επηρεάζει την πήξη του αίματος.    Εάν καπνίζετε, προσπαθήστε να το σταματήσετε. Θα πρέπει να σταματήσετε το κάπνισμα για τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν τη χειρουργική επέμβαση. Το κάπνισμα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για επιπλοκές.
Την ημέρα της επέμβασης: Συνήθως θα σας ζητηθεί να μην φάτε ή πιείτε τίποτα το βράδυ πριν την επέμβαση.
Πάρτε τα φάρμακα που ο γιατρός σας είπε να πάρετε μαζί μια μικρή γουλιά νερό.
Μετά την επέμβαση:
Θα έχετε κάποιο πόνο και δυσφορία για αρκετές ημέρες μετά την επέμβαση. Ο γιατρός θα συνταγογραφήσει φάρμακο για τον πόνο. Μπορεί να βοηθήσει να κρατάτε τα πόδια και τα ισχία  λυγισμένα για να μειωθεί η πίεση στην κοιλιά.
Φορώντας μια ελαστική στήριξη παρόμοια με ένα ζωνάρι για 2 έως 3 εβδομάδες αυτό παρέχει επιπλέον στήριξη κατά την επούλωση. Θα πρέπει να αποφύγετε την έντονη δραστηριότητα για 4 έως 6 εβδομάδες. Η επιστροφή στην εργασία γίνεται σε 2 έως 4 εβδομάδες.
Θα πρέπει να προγραμματίσετε μια επίσκεψη στο γιατρό  για να αφαιρεθούν τα ράμματα.
Οι ουλές σας θα γίνουν πιο επίπεδες και πιο ανοικτό χρώματος τους επόμενους 3 έως 6 μήνες. Μην εκθέτετε την περιοχή στον ήλιο, γιατί μπορεί να επιδεινώσουν τις ουλές και να σκουρύνει το χρώμα τους. Φροντίστε να καλύπτονται όταν είστε έξω στον ήλιο. Ίσως χρειαστεί να εφαρμόσετε ειδική κρέμα επούλωσης.
Οι περισσότεροι ασθενείς είναι ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα της κοιλιοπλαστικής. Πολλοί αποκτούν μια νέα αίσθηση αυτοπεποίθησης.
Βιβλιογραφία
Burns JL, Blackwell SJ. Plastic surgery. In: Townsend CM, Beauchamp RD, Evers BM, Mattox KL, eds. Sabiston Textbook of Surgery. 18th ed. Philadelphia, Pa: Saunders Elsevier; 2008:chap 73.

1 σχόλιο:

  1. Η κοιλιοπλαστική συνίσταται σε άτομα με μεγάλη απώλεια βάρους ή στις γυναίκες που μετά τον τοκετό, τους έχει προκληθεί χαλάρωση στο δέρμα της κοιλιάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή