Αρχική

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Έκσταση- Ecstasy



To ψυχοτρόπο φάρμακο "έκσταση" - Methylenedioxymetamphetamine ή MDMA - είναι παράνομo και πλήττει άμεσα τον εγκέφαλο.
H βλάβη στον εγκέφαλο γίνεται μέσω της συγκέντρωσης της σεροτονίνης στις συνάψεις του εγκεφάλου. Μακροπρόθεσμες μελέτες σε ανθρώπους για τις επιπτώσεις της δεν έχουν γίνει λόγω της πιθανής ανεπανόρθωτης βλάβης στον εγκέφαλο, αλλά μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική βλάβη, γιατί το έκσταση (MDMA) απελευθερώνει  μαζικά την σεροτονίνη από τον εγκέφαλο. 
Περίπου 45 λεπτά μετά τη λήψη  του ''έκσταση'' μπορεί κάποιος να αισθανθεί υπνηλία ή εμετό. Γρήγορα θα περάσει σε αισθήματα ευφορίας, διέγερση και ενσυναίσθηση. Θα του δώσει ενέργεια να χορεύει για ώρες. Μετά από 6 ώρες όμως θα αισθανθεί κουρασμένος και αφυδατωμένος. Είναι σημαντικό αυτοί που κάνουν χρήση του  έκσταση να καταναλώνουν μικρές και τακτικές ποσότητες νερού. Η  βραχυπρόθεσμη μνήμη του θα πάσχει για μια περίοδο. Η όρεξη θα εξαφανιστεί για 2-3 ημέρες και στη συνέχεια θα έρθει η κατάθλιψη. 
Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις είναι άγνωστες καθώς η χρήση είναι διαδεδομένη μόνο 20 χρόνια. 
Το Ecstasy είναι ένα από εκείνα τα ναρκωτικά που μπορεί να βλάψει κάποιον με την πρώτη χρήση. Είναι ένα ισχυρό διεγερτικό με παραισθησιογόνα αποτελέσματα. Ο εθισμός από το έκσταση έρχεται μετά από περίπου 7 φορές χρήσης. Προκαλεί βλάβη στη μνήμη και στη συγκέντρωση.  Απελευθερώνει σεροτονίνη , η οποία είναι αυτή  που  κάνει τον χρήστη να είναι γεμάτος ενέργεια κι ευτυχισμένος, αλλά στη συνέχεια του φέρνει κατάθλιψη λόγω του ότι εξαντλούνται όλα τα επίπεδα σεροτονίνης. Πολλοί παίρνουν  5-υδροξυτρυπτοφάνη ως συμπλήρωμα διατροφής για ανάκτηση της σεροτονίνης.   
Παραισθήσεις από τη χρήση του έκσταση:
·         Οπτικά εφέ 
o    Τα χρώματα φαίνονται διαφορετικά.
o    Τα πράγματα είναι πολύ φωτεινά.
o    Εάν κοιτάξει κάτι επίμονα αυτό θα αλλάξει μορφή
o    Τα φώτα λάμπουν στο σκοτάδι και συναρπάζουν
·         Οι κοινωνικές επιπτώσεις 
o    Αισθάνεται πολύ οικεία
o    Έχει έντονη σεξουαλική επιθυμία 
o    Νιώθει αγάπη
o    Νιώθει όμορφα
o    Νιώθει πραγματικά καλά με τον εαυτό του
o    Νιώθει ένα με τον κόσμο και όλους
·         Φυσικά αποτελέσματα 
o    Έχει έντονη αίσθηση αφής
o    Το ντους το αισθάνεται εκπληκτικά
o    Είναι δύσκολο να έχει στύση
o    Νιώθει έντονη επιθυμία για πιπίλισμα γι’ αυτό πολλοί ravers έχουν μια πιπίλα ή γλειφιτζούρια στο στόμα
o    Θα παραμείνει δραστήριος για ώρες και δεν θα είναι κουρασμένος
o    Τα μάτια του θα αρχίσουν να κινούνται από μόνα τους (νυσταγμός )
·         Ανεπιθύμητες ενέργειες
Θα αισθάνεται κατάθλιψη για μερικές ημέρες μετά. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλός του έχει χρησιμοποιήσει όλα του τα επίπεδα σεροτονίνης. Απαιτείται ξεκούραση, καλό φαγητό 5-HTP συμπληρώματα διατροφής και μεγάλη κατανάλωση γαλοπούλας και μπανανών.
Αν και θα δυσκολεύεται να κοιμηθεί πρέπει να το κάνει.  Μπορεί να έχει εφιάλτες
συνεχή σύσπαση των χεριών, απώλεια της βραχυπρόθεσμης μνήμης, δυσκολία να αρθρώσει σωστά τις λέξεις, αδυναμία χαλάρωσης και απώλεια της όρεξης
Δεν αξίζει τον κόπο να πάρετε ναρκωτικά. Βγείτε με τους φίλους και διασκεδάστε με άλλον τρόπο. Μερικοί μπορεί να λένε ότι το ''έκσταση'' είναι ελαφρύ ναρκωτικό. Να θυμάστε όμως ότι κάθε φάρμακο είναι επικίνδυνο αν δεν ξέρετε εκ των προτέρων πώς πρόκειται να σας επηρεάσει. Αν είστε σε ένα πάρτι και κάποιοι σας προσφέρουν χάπια,  σκεφτείτε περισσότερο τον εαυτό σας  και απλά φύγετε.  Την επόμενη μέρα, θα είστε ευτυχείς που θα τους συναντήσετε κι αυτοί θα είναι χάλια. 
Μην παίρνετε ναρκωτικά. Κάντε κάτι καλύτερο στη ζωή σας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου