Αρχική

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Ενημέρωση των ασθενών με καρκίνο μαστού



Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, οι χειρουργοί δεν  ενημερώνουν σωστά τις γυναίκες με πρώιμο στάδιο καρκίνου του μαστού. Δεν τις ενημερώνουν για την ασθένειά τους  ή για τις επιλογές που έχουν όσον αφορά την χειρουργική επέμβαση.
Η μελέτη έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας και οι γυναίκες που επιβίωσαν από τον καρκίνο του μαστού ερωτήθηκαν για τις γνώσεις τους για τη νόσο. Αυτές απάντησαν σωστά στις μισές περίπου από τις ερωτήσεις και λιγότερες από τους μισές δήλωσαν ότι οι χειρουργοί τους είχαν  ζητήσει από αυτές να εκφράσουν την προσωπική προτίμησή τους για τη χειρουργική επέμβαση (μαστεκτομή ή ογκεκτομή), πριν από τη θεραπεία.
Οι γυναίκες με  καρκίνο του μαστού είχαν αρκετά σημαντικά κενά στις γνώσεις τους σχετικά με τις χειρουργικές επιλογές και τις συνέπειες στην επανεμφάνιση της νόσου και την επιβίωση. Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιανουαρίου της Εφημερίδας της American College of Surgeons.
Για τη μελέτη, έγινε έρευνα σε 746 γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για πρώτο ή δεύτερο στάδιο του καρκίνου του μαστού, σε τέσσερα ιατρικά κέντρα. Από τις 440 ασθενείς που ανταποκρίθηκαν στην έρευνα, λιγότερες από τις μισές (περίπου 46 τοις εκατό) γνώριζαν ότι οι τοπικός κίνδυνος υποτροπής είναι μεγαλύτερος μετά από ογκεκτομή παρά μετά από μαστεκτομή και μόνο περίπου 56 τοις εκατό των γυναικών γνώριζε ότι τα ποσοστά επιβίωσης είναι ισοδύναμα και για τις δύο επιλογές. Επίσης λιγότερες από τους μισές (48,6 τοις εκατό) των ασθενών δεν ερωτήθηκε για την επιλογή της χειρουργικής τους επέμβασης.
Οι χειρουργοί, είναι υποχρεωμένοι να δίνουν τις κατάλληλες πληροφορίες σε μια γυναίκα που αντιμετωπίζει ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Η μελέτη αυτή θα βοηθήσει μελλοντικά τις γυναίκες να ενημερώνονται εκτενώς για την θεραπεία τους και επίσης θα βοηθήσει στην εφαρμογή της εξατομικευμένης θεραπείας ανάλογα με το προφίλ της νόσου της κάθε ασθενούς, τόσο από τους χειρουργούς, όσο και από τους ογκολόγους και τους ακτινοθεραπευτές.
Πηγή: Clara Lee, M.D., associate professor of surgery and director, surgical research, University of North Carolina School of Medicine, Chapel Hill; Leslie Montgomery, M.D., chief, Division of Breast Surgery, Montefiore Medical Center, Bronx, N.Y.; January 2012, Journal of the American College of Surgeons

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου