Αρχική

Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2012

H άλλη ΕλλάδαΤρεις αεροπόροι εντυπωσίασαν την τρόϊκα, με το πρόγραμμα κωδικοποίησης φαρμάκων, υγειονομικού υλικού και εργαστηριακού εξοπλισμού που έφτιαξαν και αναμένεται σύντομα να επιβάλουν στο χώρο της υγείας!
Ο Αντισμήναρχος Γεώργιος Κατωπόδης Διοικητής του Κέντρου Μηχανοργάνωσης (ΚΜΗ) του 251 ΓΝΑ,  ο Επισμηναγός  Γεώργιος Σιαράβας και η Επισμηνίας  Αδριανή Κουταβά, ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2010 στο νοσοκομείο της Αεροπορίας μια προσπάθεια κωδικοποίησης των φαρμάκων, του υγειονομικού υλικού και της καταγραφής του εργαστηριακού εξοπλισμού.
Η ιδέα για να ξεκινήσουν βασίστηκε στο πρόγραμμα ‘’ΦΙΛΙΠΠΟΣ’’, το οποίο για να λειτουργήσει σωστά και αξιόπιστα απαιτούσε κωδικοποίηση.
Τα προβλήματα δεν ήταν λίγα. Η τριμελής ομάδα αναζήτησε στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά προς μεγάλη απογοήτευση ανακάλυψε ότι εκεί δεν υπήρχαν τα στοιχεία που ανέμεναν ότι θα βρουν!
Οι τρεις αεροπόροι θέλοντας να συγκεντρώσουν πληροφορίες για το τι συμβαίνει στο εξωτερικό επικοινώνησαν με το  Σύνδεσμο Άμυνας των ΗΠΑ στην Ελλάδα (Office of Defence Cooperation – ODC) και όλους τους σχετικούς με το θέμα οργανισμούς όπως το Ερευνητικό Κέντρο Βιολογικών Υλικών (ΕΚΕΒΥΛ) και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).
Προχωρώντας το πρόγραμμα ήρθαν σε επαφή και με τους προμηθευτές Υγειονομικού Υλικού.
Δεν ήταν μόνο αυτές οι δυσκολίες. Το πρόγραμμα των τριών “χαλούσε” πολλά μεγάλα “πάρτυ” που γίνονταν στο χώρο της υγείας και τα εμπόδια που κάποιοι έθεταν δεν ήταν λίγα. Το μόνο που κατάφερναν ήταν απλά να καθυστερούν τους τρεις αεροπόρους, αποδεικνύοντας ότι αν υπάρχει ενθουσιασμός και προσήλωση στο στόχο όλα γίνονται στην Ελλάδα.
Δ
εν ήταν καθόλου εύκολη δουλειά, γιατί ήταν κάτι τελείως πρωτοποριακό και υπήρχε δυσκολία να βρεθούν οι απαραίτητες βάσεις δεδομένων.
Τον Ιούνιο του 2011, η  Διεύθυνση Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ, στα πλαίσια συνεργασίας με την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) του Υπουργείου Υγείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης , ενημέρωσε για την κωδικοποίηση που υλοποιείται στο 251 ΓΝΑ. Ο υπουργός Υγείας Α.Λοβέρδος επικοινώνησε με τον ΥΕΘΑ Δ.Αβραμόπουλο ο οποίος γνωρίζοντας το χώρο της υγείας τον διαβεβαίωσε ότι τα όσα είχαν καταφέρει οι τρεις αεροπόροι, είχαν απόλυτη εφαρμογή στο ...χάος της υγείας.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρουσίασε λοιπόν το “Πρόγραμμα Κωδικοποίησης Υγειονομικού Υλικού”, όπως το ονόμασαν στη τρόϊκα, η οποία ενθουσιάστηκε και ζήτησε την εφαρμογή του σε όλα τα νοσοκομεία το συντομότερο δυνατό, με στόχο “την κωδικοποίηση του Υγειονομικού Υλικού σε Εθνικό Επίπεδο με σκοπό την εναρμόνιση του Παρατηρητηρίου Τιμών”.
Οι “τροϊκανοί” ενθουσιάστηκαν με το σύστημα των αεροπόρων αφού:
·         Δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη βέλτιστη παρακολούθηση και διαχείριση σε εθνικό επίπεδο του υγειονομικού υλικού.
·         Εξασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία του διπλογραφικού λογιστικού σχεδίου στα Νοσοκομεία.
·         Εφαρμόζεται παραγωγικά στο σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων και σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.
Τι διασφαλίζει η “αεροπορική” κωδικοποίηση:
 ·         Μείωση της δαπάνης προμήθειας υγειονομικού υλικού καθώς εξορθολογίζεται η οικονομική διαχείριση και ανάλυση των παραγόντων που καθορίζουν τις τιμές των υλικών. Δηλαδή  πόσα υλικά χρησιμοποιούνται, πότε, που ,ποιος είναι ο τρόπος πληρωμής, “κόβει” τις επαναλαμβανόμενες προμήθειες, κλπ.
·         Επιτυγχάνεται ο έλεγχος των αποθεμάτων.
·         Σύνταξη με ακρίβεια λεπτομερών ισολογισμών, προϋπολογισμών, που μέχρι τώρα δεν υπήρχαν!
·         Δημιουργία κοινών προδιαγραφών και διαγωνισμών, που στοχεύουν στην κοινή προμήθεια υλικών.
·         Ανταλλαγή υλικών και πληροφοριών μεταξύ φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας.
·         Άμεσος εντοπισμός της θέσης του υλικού, καθώς και παρακολούθηση διακύμανσης της τιμής του χρονικά, ανά προμηθευτή και ασθενή.
·         Παρακολούθηση εγγυήσεων και διερεύνηση της τιμής των υλικών σε χώρες του εξωτερικού.
·         Εισαγωγή υλικών στο πληροφοριακό σύστημα απευθείας με την χρήση καταλόγων των προμηθευτών – κατασκευαστών ή on-line πηγών.
·         Διαφάνεια της φαρμακευτικής διαχείρισης, αποφυγή λαθών κατά τη παραλαβή των υλικών και δυνατότητα E-Commerce (ηλεκτρονικού εμπορίου) και E-BID (ηλεκτρονικής προσφοράς).
·         Ενοποίηση ή ανταλλαγή μηνυμάτων των συστημάτων διοίκησης υλικού όλων των φορέων παροχής υγείας, με δυνατότητα υψηλότερης εποπτείας από τους αρμόδιους φορείς (Γενικά Επιτελεία, ΥΕΘΑ,Υπουργείο Υγείας).
Με δυο λόγια θα μπορούν να ξέρουν που βρίσκεται ακόμη και το τελευταίο χάπι!
Βέβαια οι “τροϊκανοί” θα πρέπει να ένοιωσαν και κάποια έκπληξη όταν θα πληροφορήθηκαν ότι όλη αυτή τη δουλειά την έκαναν τρεις αεροπόροι οι οποίοι εργάζονταν υπερωριακά, χωρίς να παίρνουν ούτε ένα ευρώ! 
Πόσο καλό θεωρεί η τρόϊκα το πρόγραμμα των Ελλήνων αεροπόρων; 
Εξαιρετικό θα λέγαμε και γι’ αυτό είπαν ότι θα το αξιοποιήσουν στη Πορτογαλία αλλά και στην Αυστρία!
Η ολοκλήρωση του συστήματος κωδικοποίησης του υγειονομικού υλικού θα γίνει πολύ σύντομα από την Πολεμική Αεροπορία και αμέσως αυτό θα αξιοποιηθεί από τα στρατιωτικά νοσοκομεία και θα διατεθεί στο υπουργείο Υγείας.
Θέλοντας να επιβραβεύσει ηθικά την προσπάθειά τους, μετά από αίτημα μελών, θα γίνει πρόταση προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, για την αποστολή συγχαρητήριας επιστολής προς τους δύο αξιωματικούς και την υπαξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία θα κοινοποιηθεί και στο Αρχηγείο της Πολεμικής Αεροπορίας, με το αίτημα να τοποθετηθεί αντίγραφό της, στους ατομικούς τους φακέλους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου