Αρχική

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Τα κύτταρα εγκεφάλου που μας κρατούν ξύπνιους



Το έντονο φως είναι γνωστό ότι έχει αντικαταθλιπτικές επιδράσεις. Αντίθετα, τα σκοτεινά δωμάτια μπορούν να μας φέρνουν υπνηλία. 
Αυτός είναι και ο λόγος που μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν μάσκες για να βεβαιωθούν ότι το φως δεν θα τους ξυπνήσει ενώ κοιμούνται.
Τώρα, ερευνητές του UCLA έχουν εντοπίσει την ομάδα των νευρώνων που μεσολαβεί.  Τα κύτταρα αυτά βρίσκονται στον υποθάλαμο, μια περιοχή στη βάση του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη και για  τον έλεγχο του αυτόνομου νευρικού συστήματος, τη θερμοκρασία του σώματος, την πείνα, την δίψα, την κούραση  και τον ύπνο.
Αυτά τα κύτταρα απελευθερώνουν έναν νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται υποκρετίνη. Οι ερευνητές μελέτησαν τα ποντίκια με και χωρίς υποκρετίνη και διαπίστωσαν ότι εκείνα που δεν την είχαν δεν ήταν σε θέση να μείνουν ξύπνια στο φως, ενώ εκείνα που την είχαν έδειξαν έντονη ενεργοποίηση των κυττάρων αυτών υπό το φως, αλλά όχι όταν ήταν ξύπνια στο σκοτάδι. Η απώλεια της υποκρετίνης είναι υπεύθυνη για τη ναρκοληψία και την υπνηλία που σχετίζεται με νόσο του Πάρκινσον.
Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η χορήγηση υποκρετίνης και η ενίσχυση της λειτουργίας των κυττάρων υποκρετίνης θα αυξήσει τη διέγερση που προκαλείται από το φως και αντιθέτως, η αναστολή της λειτουργίας τους με τη χορήγηση αναστολέων υποκρετίνης θα προκαλεί  ύπνο.
Η υποκρετίνη μπορεί επίσης να έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες και η αναστολή της μπορεί να αυξήσει την τάση προς  κατάθλιψη.
  
Βιβλιογραφία
R. McGregor, M.-F. Wu, G. Barber, L. Ramanathan, J. M. Siegel. Highly Specific Role of Hypocretin (Orexin) Neurons: Differential Activation as a Function of Diurnal Phase, Operant Reinforcement versus Operant Avoidance and Light Level. Journal of Neuroscience, 2011; 31 (43): 15455

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου