Αρχική

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Πρόληψη ή θεραπεία


Η Ενημέρωση είναι Δύναμη-Δημοκρατική Συμμαχία   

Πρόληψη ή θεραπεία. Εσύ διαλέγεις...
Η Ενημέρωση είναι Δύναμη: η σημασία της πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού
-Αν έχεις κληρονομικό ιστορικό, το γενετικό τεστ μπορεί να βοηθήσει.
Να είστε ενήμερες για το οικογενειακό ιστορικό. Έχοντας ένα οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού αυξάνεται ο κίνδυνος. Αν μια γυναίκα στην οικογένειά σας είχε καρκίνο του μαστού, είναι σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο καρκίνος του μαστού μπορεί να είναι κληρονομικός.  Λάβετε υπόψη, ότι ακριβώς επειδή η μητέρα ή η αδελφή σας είχε καρκίνο του μαστού, αυτό δεν σημαίνει ότι θα αναπτύξετε σίγουρα καρκίνο του μαστού.
- Απέφυγε την παχυσαρκία
Διατηρήστε ένα υγιές σωματικό βάρος (BMI κάτω από 25) σε όλη τη ζωή σας. Η αύξηση του βάρους στη μέση ηλικία, ανεξάρτητα του BMI, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Επιπλέον και το αυξημένο ΒΜΙ έχει  αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο του μετεμμηνοπαυσιακού καρκίνου του μαστού.
- Απέφυγε την υπερβολική λήψη οινοπνεύματος
Ελαχιστοποίηση ή αποφυγή αλκοόλ.  Η χρήση του αλκοόλ είναι παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού. Μελέτη του Χάρβαρντ, έχει αποδείξει ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερα από ένα αλκοολούχα ποτά την ημέρα, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού μέχρι και 20-25 τοις εκατό.
-Σταματήστε το κάπνισμα
Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε άμεση σχέση μεταξύ καπνίσματος και καρκίνου του μαστού, οι μελέτες δείχνουν ότι το κάπνισμα σε νεαρή ηλικία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο. Το κάπνισμα πάντως είναι παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα
- Κατανάλωσε ωμά λαχανικά και φρούτα
Φάτε επτά ή περισσότερες μερίδες καθημερινά. Είναι καλύτερο να τρώτε τα λαχανικά ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα, δεδομένου ότι ορισμένα από τα φυτοχημικά που προσφέρουν προστασία έναντι του καρκίνου του μαστού καταστρέφονται από τη θερμότητα. Προστασία προσφέρουν και τα εσπεριδοειδή, τα μούρα και τα κεράσια. 
- Κάνε άσκηση τακτικά, για να ελαττώσεις τα επίπεδα των ορμονών σου
Να ασκείστε τακτικά το υπόλοιπο της ζωής σας. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική άσκηση προσφέρει ισχυρή προστασία κατά του καρκίνου του μαστού. Στόχος τα 30 λεπτά ή περισσότερο μιας μέτριας έντασης αερόβιας άσκησης (γρήγορο περπάτημα) πέντε ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα. 
- Κατανάλωσε τα σωστά λίπη
Ο τύπος του λίπους στη διατροφή μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο του μαστού καρκίνου. 
Ελαχιστοποιήστε την κατανάλωση των ω-6 λιπαρών οξέων (ηλιέλαιο), κορεσμένων και τρανς λιπαρών. 
Μεγιστοποιήστε την πρόσληψη των ωμέγα-3, ειδικά από τα λιπαρά ψάρια (σολομός, ο τόνος, το σκουμπρί, σαρδέλες, πέστροφα λίμνης και ρέγγα). Καταναλώστε τα μονοακόρεστα λάδια (ελαιόλαδο,  καρύδια , αβοκάντο) ως βασική πηγή λίπους σας, καθώς τα τρόφιμα αυτά έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι  παρέχουν το σελήνιο που προστατεύει από τον καρκίνο.
- Κατανάλωσε όσπρια και τροφές με φυτικές ίνες
Καταναλώστε τους σωστούς υδατάνθρακες!  Ελαχιστοποιήστε την κατανάλωση των τροφών υψηλού γλυκαιμικού δείκτη (άσπρο αλεύρι, άσπρο ρύζι, πατάτες και ζάχαρη). Αυτές οι τροφές προκαλούν ορμονικές αλλαγές που προωθούν την κυτταρική ανάπτυξη στο μαστό. Αντικαταστήστε αυτά με το σιτάρι και τα όσπρια που περιέχουν φυτικές ίνες.
- Καταναλώστε βιολογική σόγια
Επιδημιολογικές μελέτες  έχουν δείξει μια θετική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης σόγιας και μειωμένου κίνδυνου καρκίνου του μαστού.
-Τα οιστρογόνα με προγεστίνη  (θεραπεία με οιστρογόνα, αντισυλληπτικά, στειρότητα, εγκυμοσύνη σε μεγάλη ηλικία, εμμηνόπαυση) μπορεί σε μερικές περιπτώσεις ν’ αυξήσουν τον κίνδυνο
Ελαχιστοποιήστε την έκθεση στα οιστρογόνα. Μην παίρνετε  οιστρογόνα που διαδραματίζουν θεμελιώδη ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού. Επίσης, αποφύγετε αυτά που βρίσκονται στο περιβάλλον, όπως στα φυτοφάρμακα και βιομηχανικά χημικά προϊόντα (parabens). Χρησιμοποιείτε βιολογικά προϊόντα.
-Πάρτε συμπληρώματα
 Πάρτε συμπληρώματα και φυτοοιστρογόνα. Καθημερινά μία πολυβιταμίνη, με βιταμίνη C, βιταμίνης Ε, ιχθυέλαιο, βιταμίνη D, κουρκουμίνη (κάρυ), σόγια και σελήνιο.
-Υιοθετήσετε μια θετική στάση ζωής
Διατηρήστε μια θετική σκέψη.  Αναπτύξτε τις σχέσεις σας με την οικογένεια και τους φίλους. 
Να κοιμάστε αρκετά (7-8 ώρες). 
- Το screening  όπως η τακτική μαστογραφία και η αυτοεξέταση μπορεί να βοηθήσουν
στην πρώιμη διάγνωση
Ελέγξτε το στήθος σας κάθε μήνα. Η αυτοεξέταση μαστού κάθε μήνα δεν μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, αλλά μπορεί να βοηθήσει στον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου του μαστού. Κάντε ψηφιακή μαστογραφία αναφοράς και υπέρηχο μαστών στα 40 και κάθε χρόνο μετά τα 50. Όσο νωρίτερα διαγνωσθεί καρκίνος του μαστού, τόσο λιγότερο επιθετική είναι η θεραπεία. 
Πρόληψη  ή θεραπεία; Εσύ διαλέγεις!
 Τα συνθήματά μας:
-Η πρόληψη είναι υπόθεση όλων των γυναικών.
-Πρόληψη τώρα, πρόβλημα ποτέ!
- Η πρόληψη είναι η λύση
- Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία
- Η πρόληψη του καρκίνου του μαστού είναι πρόκληση
-Η πρόληψη σώζει ζωές!
- Την πρόληψη την χρωστάτε στην οικογένειά σας, που σας έχει ανάγκη!
- Πρόληψη  ή θεραπεία; Εσύ διαλέγεις! 

14.03.12 Εκδήλωση της Γραμματείας Γυναικών της Δημοκρατικής Συμμαχίας με θέμα: "Η Ενημέρωση είναι Δύναμη: η σημασία της πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού".
Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD
γ.γ. Ελληνικής Μαστολογικής Εταιρείας

Παρακολουθήστε όλη την εκδήλωση και ενημερωθείτε.



Βιβλιογραφία
1. BRCA1 testing in families with hereditary breast- ovarian cancer. A prospective study of patient decision making and outcome. JAMA. 1996;257:24
2. Adult Weight Change and Risk of Postmenopausal Breast Cancer. JAMA. 2006;296:193-201
3. Alcohol and Breast Cancer. Review of Epidemiologic and Experimental Evidence and Potential Mechanisms. JAMA. 2001;286:2143-2151
4. Recreational physical Activity and the Risk of Breast Cancer in Postmenopausal Women. JAMA. 2003;290q1331-1336
5. Menopausal Estrogen and Estrogen-Progestin Replacement Therapy and Breast Cancer Risk. JAMA.2000;283:485-491
6. Screening for Breast Cancer, JAMA. 2005;293:1245-1256

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου